En ny studie har visat att det finns ett samband mellan humorstil och psykopati
En ny studie har visat att det finns ett samband mellan humorstil och psykopati - Foto: Pexels

Så kan du avslöja om en person är psykopat – på humorn

Psykopater förknippas i regel med antisociala och hänsynslösa personlighetsdrag. Men en ny studie visar att det till och med finns tecken som kan avslöja en psykopat i sättet som personen skämtar på.


Till skillnad från narcissistiska drag och personlighetsstörningar är psykopati ett medfött fel som syns i personens hjärna. 

För att klassas som psykopat räcker det inte med att ha en antisocial personlighetsstörning, vilket många kriminella exempelvis har. Det krävs också att man har en bristande benägenhet att känna empati och skuldkänslor för personer i sin omgivning.

Tydliga tecknet som kan avslöja en narcissist – beteendet att se upp för

Här är tecken som kan avslöja en psykopat

Till Nyheter24 har psykologen Monica Emanell berättat vilka tecken som kan avslöja att personen man har att göra med är psykopat. Hon menar att psykopater ofta vill hämnas de människor som går emot dem – inte sällan med stark överdrift.

– Vi människor har fått känslan rädsla för att den ska ge vägledning, hur arg man än blir så gör man inte vissa saker, för man vill inte möta konsekvenserna av det. Plus att man inte vill att någon plågas ihjäl för att man är arg, säger Emanell och fortsätter:

– De här människorna har inte den här rädslan, inte empatin, då försvinner bromsarna och de kan göra vad som helst. De beter sig värre än andra när de är hämndlystna.

Här kan du läsa mer om vilken tecken som kännetecknar en psykopat.

Humorstilen för en psykopat: Mörk och agressiv – utan hänsyn

Men det är inte bara personlighetsdrag som kan avslöja en psykopat – även humorn, visar en ny italiensk studie. Den har undersökt den humoristiska ådran hos personer med någon av de tre personlighetsstörningarna psykopati, narcissism och machiavellism, vilket Aftonbladet var först med att uppmärksamma.

Studien kom fram till att individerna inom den så kallade "mörka triaden" har en generellt mörkare humor än andra. Här är psykopaten i framkant, som enligt studien har det starkaste sambandet till en cynisk, satiristisk och hånande humor. 

Enligt Aftonbladet saknar deras humor empati, och är istället fylld av aggression, egocentriska drag och en hård attityd. Man räds inte heller för att sänka andra för att höja en själv – eftersom man i regel inte tar hänsyn till andras känslor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!