Gustav Wijkander och Malin Wijkander gifte sig på McDonald's Nacka.
Gustav Wijkander och Malin Wijkander gifte sig på McDonald's Nacka. - Foto: Lisen Gellerstedt/Killerwhalephoto/Martina Holmberg/TT

Malin och Gustav gifte sig burgerligt på McDonald's: "Helt spontant"

Kärleken har spirat under de senaste åren men restriktioner och uppbokade lokaler har gjort att många inte har kunnat gifta sig. Under en lördag i augusti fick flera kärlekspar chans att säga "ja" till varandra på McDonald's Nacka.


Under pandemin tvingades flera bröllop skjutas upp, vilket har lett till att köerna för efterlängtade giftermål i kyrkor och rådhus ringlat sig långa. McDonald's i Nacka valde därför att under en lördag, 27 augusti, låta gäster gifta sig på ett snabbt och smidigt sätt – i drive-in.

Då kunde paren beställa det nya menyalternativet "Giftermålet" och med vigselförrättare i drive-in kunde hela 60 personer säga "ja" till varandra och därefter få burgarmål och en bröllopsfotografering. Flera reste långa vägar och såg kampanjen som en unik chans att gifta sig efter många år tillsammans. 

– Det var lite av en anstormning när McDriven öppnade för drop-in vigslar klockan 12 med nästan 25 par som gifte sig första timmen. Som tur är går det snabbt i drive-thrun, även när det gäller vigslar. Den här dagen överträffade alla möjliga förväntningar, det har varit så mycket glädje och kärlek, säger Richard Holmlund, franchisetagare Mcdonald’s Nacka till Nyheter24.

Första mötet på McDonald's Kungsgatan

Två som bestämde sig för att ta tillfället i akt var Malin Wijkander, 39, och Gustav Wijkander, 37 från Sigtuna. De träffades för elva år sedan på McDonald's som tidigare låg på Kungsgatan, och som även var snabbmatjättens första restaurang i Sverige.

– Jag var på julfest med ett tidigare jobb och efter en lång kväll hamnade jag och några kollegor spontant på McDonald's klockan fyra på morgonen, som var det enda som var öppet vid den tiden. Då kom det en söt kille fram och frågade om han fick sitta bredvid mig, säger Malin Wijkander.

Vid den tiden beskriver Malin att hon hade "en bitter" syn på kärlek och relationer. Det var inte heller ett klassiskt "kärlek vid första ögonkastet" som utspelade sig, men samtalet som tog vida mellan Malin och Gustav visade att de delade samma humor och livssyn. Gustav som vid tillfället bodde i Sigtuna följde sedan med hem till Malin som bodde i Stockholm.

– Trött på kärlek, högtiden och julfirandet frågade jag samma dag om Gustav ville följa med mig utomlands för att fira jul och min födelsedag. Bara sådär! Helt spontant.

Dagen efter möttes de på Arlanda med biljetter till varmare breddgrader – till Kap Verde.

– Han kom där, lång och stilig och drog väskan. Resan var underbar. Vi hade det verkligen trevligt och märkte att vi var likasinnade. Det var under resan som vi fattade riktigt tycke för varandra. 

Cheeseburgare för varje år i kärlekens tecken

Förra julen firade paret sin gemensamma tioårsdag i nostalgins tecken på McDonald's. Då köpte Malin och Gustav tio cheeseburgare som symboliserade varje år de varit tillsammans.

När snabbmatsjätten annonserade ut menyalternativet "Giftermålet" tidigare i somras spelade ödets nyck upp sig återigen. Flera vänner hörde av sig till paret och tyckte att de skulle satsa eftersom McDonald's var "Malin och Gustavs grej". 

– Det kändes för bra för att vara sant. Datumet för bröllopet var även samma dag som vår förlovningsdag. Vi hade tänkt att gifta oss borgerligt så det var alldeles för många tecken att inte satsa på att gifta sig på McDonald's.

Burgerlig vigsel på McDonald's

Stora blomarrangemang och ballonger fanns på plats. McDonalds Nacka hade även kört fram en Cadillac cabriolet. Det enda som krävdes för att gifta sig var en bil, legitimation och godkänd hindersprövning. 

– Det var verkligen uppstyrt. Röda mattan var på plats, det var mycket roligare än vad jag föreställt mig. Vi kom fram till luckan och där pussades vi och sade "ja" till varandra. 

Den burgerliga vigseln har paret inte berättat om för deras familj eller deras barn. De enda som vet är några av parets vänner och fotografen som var på plats och förevigade parets bröllop. Tanken är att familj och vänner inom kort ska få se det nygifta parets bröllopsvideo.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!