Valmyndigheten har lagt fel valsedlar i de punktskriftsmärkta kuverten.
Valmyndigheten har lagt fel valsedlar i de punktskriftsmärkta kuverten. - Foto: Janerik Henriksson/Ali Lorestani/TT

Valmyndigheten anmäler sig själva efter fel valmaterial till synskadade

Två dagar innan valet fick Valmyndigheten genom uppgifter i media kännedom om att det förekom fel valsedlar i punktskriftsmaterial. Efter händelsen har nu myndigheten anmält sig själva.


Valmyndigheten har lagt fel valsedlar i de punktskriftsmärkta kuverten. Det uppgav Synskadades riksförbund i fredags, bara två dagar innan valet, och varnade för att synskadade kan ha röstat på ett annat parti än vad man har avsett.

– Vi fick in rapporter i slutet av förra veckan från flera personer. Det här är ett jätteallvarligt fel. Hade det här hänt en seende som fått fel, eller lagt fel material i sina valkuvert då hade det betraktats som valfusk, sade Niklas Mattsson, förbundsordförande på Synskadades Riksförbund, till Nyheter24 i en tidigare intervju.

Nu vill även Valmyndigheten som också fick reda på rapporterna två dagar innan valet kommentera den olyckliga händelsen.

– Valmyndigheten kan inte nog beklaga det inträffade och ser mycket allvarligt på händelsen. Det har skett pga bristande rutiner hos vår leverantör, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till Nyheter24.

Fel i punktskriftsmaterial för Miljöpartiet

– När det kom till vår kännedom under fredagen, genom ett pressmeddelande från SRF att det förekom uppgifter om att personer fått fel valsedlar så bad vi dem att be de enskilda personerna att ta kontakt med oss, säger Anna Nyqvist.

Två personer kontaktade sedan Valmyndigheten som i sin tur gick igenom merparten av de punktskriftsmaterial som de hade kvar. Då kunde man konstatera att det förekom fel i materialet. 

– Det är i punktskriftskuvert för Miljöpartiet för val till kommunfullmäktige som det förekommer fel valsedel. Av 800 plockade punktskriftsmaterial har vi haft möjlighet att kontrollera knappt 300 som vi haft kvar hos Valmyndigheten. Av dessa innehöll 50 en felaktig valsedel för Miljöpartiet i val till kommunfullmäktige, säger Anna Nyqvist.

"Måste skärpa våra rutiner"

Händelsen är nu polisanmäld av Valmyndigheten och nu ska Polismyndigheten utreda om detta kan ha skett avsiktligt. 

– Vi måste uppenbarligen skärpa våra rutiner kring denna hantering avsevärt.

– När detta val är över får vi föra en dialog med SRF och andra om vad vi kan göra ytterligare för att förbättra möjligheterna för synskadade att rösta. Det är redan planerat eftersom Valmyndigheten fått ett sådant uppdrag från regeringen, avslutar Anna Nyqvist.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.