Onsdag 28 Sep
Stockholm

Därför pratar alla om hur hemskt det är i Borås

Alla verkar avsky Borås just nu – vad beror det på?
Alla verkar avsky Borås just nu – vad beror det på?. Foto: Tomas Johansson/TT/Tiktok

Den till synes helt vanliga, mellanstora staden Borås svartmålas just nu som en hemsk och dystopisk plats, full av skrämmande varelser och oförklarligt mörker. Vad händer i Borås, och varför snackar alla skit om staden?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Alla hatar dig Borås", sjöng artisten Adam Englund i sin låt med samma namn redan 2017. En ny trend på sociala medier har väckt liv i diskussionen igen.

Inte minst på Tiktok har Borås rykte fått sig en rejäl törn under september, vilket flera medier har uppmärksammat. Hashtaggen "#Borås" har i skrivande stund över 184 miljoner visningar, och de mest sedda klippen visar upp en dystopisk och oftast helt felaktig bild av vad som händer i staden.

Videos sprids från "Borås": "En hel stad som är helt öde"

Det påstås bland annat finnas läskiga varelser i skogen, brandbilar som välter och mystiska slukhål i marken. 

I ett klipp med över 60 000 gilla-markeringar använder Youtubegruppen RMM material från deras besök i Tjernobyl, och påstår att det föreställer Borås.

Foto: Tiktok


Andra videos gör narr av personer som man tycker beter sig märkligt, djur som rör sig konstigt och platser som är läskiga – och förutsätter att dessa kommer från Borås.

Varför pratar alla om Borås?

Frågan många ställer sig är såklart hur det kommer sig att Borås, en mellanstor svensk stad med drygt 100 000 invånare, plötsligt blivit överöst med negativ publicitet. 

Enligt Aftonbladet kan trenden spåras till en 15-årig kille och en av hans videos som blev viral – men hur det kommer sig att så många hakat på förblir okänt. 

Nu ryter kommunen i Borås ifrån

För att skipa rättvisa i debatten har kommunstyrelsen i Borås också gett sig ut på Tiktok. Av allt att döma har deras motreaktionsvideo, som visar upp staden i bättre dager, också nått stora framgångar:

– Lite ödmjuk får man vara men det är inte varje dag en kommunal tjänsteman får ungefär 140 000 visningar, säger stadsdirektören Svante Stomberg till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.