Här är tre livsviktiga knep för att behålla värmen i ditt hem – om elen skulle stängas av
Här är tre livsviktiga knep för att behålla värmen i ditt hem – om elen skulle stängas av - Foto: Björn Larsson Rosvall/Mats Andersson/TT

Viktigaste knepen för att behålla värmen i hemmet – om elen stängs av

Om elen temporärt skulle stängas av i ditt hem dröjer det inte länge innan inomhustemperaturen börja sjunka. Här är tre värdefulla knep att känna till, som gör att du kan behålla värmen i din bostad längre.


Elkrisen kan under höst- och vintermånaderna bli så pass omfattande att vissa användare, under kortare perioder, kopplas bort från elnätet. Här kan du läsa mer om hur ett sådant elstopp fungerar.

Faktum är att det redan finns en plan för hur man ska hantera en sådan krissituation. Huvudpersonen i planen är den vakthavande ingenjören i Svenska Kraftnäts kontrollrum. Denne har nämligen makten att, om läget är tillräckligt akut, stänga av elen till delar av landet. 

Så snabbt kan elen akutstoppas till hushållen – utan förvarning.

Så snabbt sjunker inomhustemperaturen i ditt hem

Om elen stängs av kan ditt varma, upplysta hem snabbt förvandlas till en kall och potentiellt farlig plats – inte minst för sjuka och äldre. 

På sin hemsida har Energimyndigheten tagit fram en modell som visar hur lång tid det tar för inomhustemperaturen att sjunka från 20 plusgrader till fem plusgrader, beroende på hur kallt det är utomhus.

Uppgifterna i tabellen är ungefärliga. Foto: Energimyndigheten

3 viktiga knep - så behåller du värmen om elen stängs av

Men det finns knep att ta till om elen skulle stängas av, för att behålla värmen så länge som möjligt. Här är tre viktiga åtgärder att känna till:

1. Förbered ett "nödrum"

Välj ut ett rum i din bostad där du har möjlighet att behålla en högre temperatur längre. Häng filtar framför fönstren för att skydda mot drag och förhindra värme från att stråla ut. Täta, eller stäng ventilerna om de suger ut mycket värme, eller tar in mycket kall luft. 

Glöm inte vädra då och då, inte minst om du har tända ljus, eller eldar i en kamin i rummet. 

2. Tälta inomhus

Sätt upp ett tält i nödrummet för extra värme. Har du inte tillgång till tält kan du även bygga en koja med hjälp utav filat, stolar eller andra möbler. Ju fler som sover i tältet, desto varmare blir det. 

Ytterligare ett tips för att behålla värmen i nödrummet är att lägga mattor på golvet för extra isolering.

3. Klä dig så varmt som möjligt

Använd lager på lager-metoden och ha på dig något varmt på fötterna. Sov i sovsäck.

Elen stängs av i hemmet - vad kan jag göra?

Att leva i ett hem där elen temporärt stängts av är svårt av flera anledningar – och drabbar inte bara värmen i bostaden. För att kunna bo kvar utan el är det viktigt att tänka på följande:

  • Laga enkel mat med hjälp utav ett sprit- eller gasolkök. Ställ den aldrig under fläkten – fettet i fläkten kan ta eld.
  • Öppna kyl och frys så lite som möjligt, då håller maten längre. Låt bli att öppna frysen överhuvudtaget på de två första dygnen, om möjligt. Är det kallt ute? Förvara maten utomhus istället.
  • Förvara extra ljuskällor hemma. Använd i första hand stearinljus och ficklampor. Glöm inte köpa på dig extra tändstickor.
  • Lagra vatten. Många kommuner har en reservkraft som gör att vatten och avlopp kan fungera normalt även om elen stängs av. Men har du möjlighet att lagra vatten i flaskor eller dunkar är det ingen dum idé.

Källa: Energimyndigheten

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.