Allt fler ungdomar missbrukar lustgas.
Allt fler ungdomar missbrukar lustgas. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Experten: Lustgas som partydrog kan ge bestående skador

Ungdomar använder allt mer lustgas i berusningssyfte på fester – och kan drabbas av bestående skador. Nu varnar experten om faran med lustgas.


Allt fler unga och vuxna har under de senaste åren börjat bruka lustgas som berusningsmedel. Den vanliga fördomen är att lustgas är ofarligt, men det kan vara beroendeframkallande och påverka din hälsa negativt.

– Det mest oroande är att vi ser fler individer som ägnar sig åt att andas in lustgas ofta. När du använder lustgas ofta och under längre perioder kan det leda till kroniska skador på nervsystemet, säger Johanna Grass på Giftinformationscentralen till Nyheter24.

I år har Giftinformationscentralen fått in över 200 samtal från personer som har fått symtom efter att ha andats in lustgas i berusningssyfte.

Missbruk av lustgas sker ofta på fester

I dag säljs lustgas både i butik och på nätet, vanligast är att de kommer som små patroner eller större gastuber. Produkterna är egentligen avsedda för att vispa bland annat grädde i så kallade gräddsifoner.

Många andas in lustgas vanligtvis genom ballonger som fyllts av gasen. Berusningen ger sedan ett rus som skapar avslappning och som kan ge smärtlindring samt hallucinationer.

Det går inte att säga hur mycket lustgas en person kan andas in utan att det blir farligt. Den största risken med att andas in koncentrerad lustgas är att du kan få kortvarig syrebrist och svimma.

"Lustgasen förstör också tillförda vitaminer"

Använder du lustgas ofta menar Johanna Grass att du kan få brist på vitamin B12. Vid en stor brist av vitaminen kan det i värsta fall orsaka nervskador eller skador på benmärgen.

Skadorna kan medföra förlust av känsel och muskelsvaghet. I värsta fall går det inte att reparera skadorna helt.

– Vissa tänker att de kan ta vitamin B12 som tillskott, och att det då inte är någon fara att fortsätta använda lustgas, men det fungerar inte. Lustgasen förstör också de tillförda vitaminerna, så kroppen kan inte använda dem, säger Johanna Grass på Giftinformationscentralen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.