Det spelar ingen roll om du är ren – här frodas bakterierna ändå
Det spelar ingen roll om du är ren – här frodas bakterierna ändå - Foto: Jessica Gow/Janerik Henriksson/TT

Oväntade bakteriefällan i badrummet – är smutsigare än toaletten

Att toalettsitsen, toalettborsten och golvbrunnen i duschen är fulla av bakterier, det kan nog de allra flesta lista ut. Men det finns ytterligare ett smutsparadis i badrummet, som de flesta nog inte känner till.


Att det är viktigt att hålla sig själv och sitt hem rent för att upprätthålla en god hygien känner de allra flesta till. Men ibland kan man förvånas över hur ofta vardagliga prylar i hemmet behöver rengöras för att inte bli grogrund för bakterier.

Här kan du läsa mer om saken i ditt sovrum som är smutsigare än en djurmatskål.

Den okända bakteriefällan i badrummet

Och det stannar dessvärre inte där. Faktum är att även dina handdukar i badrummet är ett riktigt paradis för bakterierna – inte minst om de ofta är fuktiga och inte får torka ordentligt mellan användningarna. 

Handdukarna du torkar dina händer med drar till sig smutsen tack vare att många slarvar när de tvättar sina händer. Detta leder till att smuts gnuggas in i handduken när du använder den – och där kan det sedan ligga och gro.

"Mer E.coli-bakterier än i toaletten"

Men även de större handdukarna du använder till kroppen är fulla av bakterier, och bra mycket smutsigare än man kan tro.

– Torkar du ansiktet med en handduk som är använd i två dagar får du troligtvis fler E. coli-bakterier i ansiktet än om du stoppar huvudet i toaletten och spolar, har forskaren Charles Gerba sagt till Time, vilket Leva och bo var först med att uppmärksamma.

Det spelar alltså ingen roll att du oftast är ren och nyduschad när du använder handduken – den samlar ändå på sig både bakterier och hudpartiklar. 

Experten: Så ofta ska du tvätta dina handdukar

Hur ofta ska man tvätta sina handdukar för att bli väck bakteriehorden då? Enligt Gerba är det nästintill omöjligt att hålla handdukarna helt rena, men att tvätta dem ofta är den bästa metoden.

– Man bör tvätta alla slags badrumshanddukar efter omkring två dagars användning, speciellt om du har små barn i huset, säger hon till Time.

Med skenande elpriser och en miljö att ha hänsyn till kanske det här låter vanvettigt. Enligt Gerba kan du komma undan att tvätta handdukarna så ofta om du ser till att de håller sig riktigt torra.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!