- Foto: Pexels/Fredrik Sandberg/TT

Psykologen: Så vet du om du blir utsatt för gaslighting: "Mycket ångest"

Psykologen förklarar vilka de första tecknen är på att man utsätts för gaslighting som är en form av psykisk misshandel där förövaren ofta förgriper sig på din osäkerhet.


Gastlighting går ut på att gradvis få någon att ifrågasätta sitt eget omdöme och minnen. Det är en manipulationsteknik som kan vara svår att upptäcka, men det finns flera varningstecknen att se upp för.

– Den klassiska processen är att det sker under en längre tid och att det är mycket ångest inblandat. En stor del av det här är att man som utsatt inte kan få fatt på vad det är som faktiskt händer, säger Anna Sulander, legitimerad psykolog på Emotivum till Nyheter24.

Tecknen att se upp för

Typiskt för gaslighting är att förövaren förminskar den utsattas känslor. Varje gång du försöker förmedla att du blivit sårad över något försöker personen få dig att känna att du överdriver, att du ofta tar illa upp för små vardagliga ting. 

Ett vanligt tecken är att personen förnekar saker som man uppfattar som negativa ens skulle ha hänt. Syftet är att du helt enkelt ska börja tvivla på dig själv och förlita dig mer på den verklighet som skapas av den personen som utsätter dig.

De förgriper sig på din osäkerhet

Ett vanligt tecken enligt Sulander är att man får höra att man har extremt dåligt minne. En gaslighter gör allt för att övertyga både dig och din omgivning om att du aldrig minns någonting och att du är sinnesförvirrad, och över en längre tid kan lögnerna få dig att ifrågasätta ditt eget förnuft. 

– Alla bär på en viss osäkerhet, men en gaslighter vet hur man använder dina osäkerheter mot dig och till deras fördel.

En gaslighter är en person som gör allt i sin makt för att manipulera någon, genom att förvanska och utelämna information. Enligt Sulander vittnar många som levt med en gaslighter om att det är en smygande och lömsk taktik.

– I dag finns det mer information om vad psykisk misshandel är. Detta beror på att information om det här sprider sig på sociala medier och fler personer kan berätta om sina erfarenheter, avslutar Anna Sulander.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.