Budskapet från Södertäljeborna är glasklar – våldet och kriminaliteten måste få ett stopp.
Budskapet från Södertäljeborna är glasklar – våldet och kriminaliteten måste få ett stopp. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/Christine Olsson/TT

Kommuntoppen om dödsskjutningarna i Södertälje: "Bakslag"

Södertälje har nu drabbats av fem skjutningar på 13 dagar – tre med dödlig utgång.
– Det vi nu ser är mycket sorgligt, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.


Med anledning av den senaste tidens skjutningar har Södertälje kommun tillsammans med hjälp av kyrkor, föreningar, idrottsklubbar och södertäljebor tagit initiativ till en gemensam manifestation mot våldet söndag 9 oktober.

– Det är svarta dagar i Södertälje. De fruktansvärda morden och mordförsöken skrämmer och upprör oss. Det känns extra viktigt med en manifestation efter de senaste skjutningarna. Vi får inte ge upp, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens avgående ordförande till Nyheter24.

Våldet den senaste veckan har fått många att reagera och budskapet från Södertäljeborna är uppenbart – våldet och kriminaliteten måste få ett stopp.

– Alla goda krafter behöver kliva fram och stå enade mot de senaste veckornas våldsamma utveckling. Tillsammans kan vi bryta tystnadskultur och skapa trygghet. Det är viktigt med gemenskap och att visa att samhället är starkare än den organiserade brottsligheten.

Bakslag med polisiära insatser

Vapenvåldet har skakat Södertälje och det har skett fem misstänkta skottlossningar på bara två veckor. Tre av dem har slutat med dödlig utgång. På grund av läget har polisen kraftigt ökat sina resurser i Södertälje för att stävja brottsligheten och trygga samhället i Södertälje.

S-toppen har inte upplevt en liknande situation under sina 11 år som kommunstyrelsens ordförande. Boel Godner minns däremot hur det var mellan 2005 och 2010. Då inträffade flera skjutningar i Ronna som kopplades till organiserad brottslighet.

– I Södertälje har vi under lång tid arbetat mot organiserad brottslighet, i nära samarbete med polisen. Det vi nu ser är ett mycket sorgligt och tråkigt bakslag i det arbetet men det är viktigt att vi fortsätter jobba för att göra Södertälje till en tryggare plats att leva, bo och verka i, avslutar Boel Godner.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!