Sparekonomen om bättre tänk kring ekonomin.
Sparekonomen om bättre tänk kring ekonomin. - Foto: Claudio Brescani/Janerik Henriksson/TT

Så här lurar du inflationen enligt sparkekonomen

Inflationen fortsätter stiga till 9,7 procent, vilket kan drabba flera svenska hushåll och dess ekonomi. Men enligt sparekonomer går det att "lura" inflationen.


På torsdagen redovisades de nya inflationssiffrorna som steg mer än väntat till 9,7 procent. Enligt SCB beror detta på de fortsatt stigande priser på el och drivmedel men även prisökningar på livsmedel, rapporterar Aftonbladet.

Men för den som är beredd att ändra på invanda beteenden och är redo att skärskåda sin ekonomi kan det finnas chans till att spara in flera tusenlappar.

"Skiljer mycket mellan olika kreditutgivare"

– En utmaning som många hushåll har är att vi är fast i månadsfällan. Vi har de senaste åren plockat på oss kostnader i form av leasingavtal, streamingavtal, gymkort och liknande, säger Magnus Hjelmér vardagsekonom på Ica-banken till tidningen.

Vardagsekonomen pekar bland annat på kreditkort som något man bör se över för att få ihop ekonomin.

– Först behöver man fråga sig om behöver kreditkort alls. Om man nyttjar krediter så är det viktigt att se över avtalen och eventuell ränta. Det skiljer otroligt mycket mellan olika kreditutgivare på själva korten. Sen finns det även kreditkort som har någon form av pengar tillbaka på det man handlar vilket kan vara något att ta med som aspekt när man jämför olika erbjudanden.

Butikerna slåss om kunderna

Magnus Hjelmér menar också att utvecklingen där vi i allt större grad är medlemmar i olika kundklubbar också kan vara en källa till en besparing på sista raden.

– Här kan man se över de största löpande kostnadsposterna som för många är livsmedel och drivmedel. Undersök närmare vilken typ av kundprogram det faktiskt är och vad det ger tillbaka. Nu är det viktigt att se över och samla för det är på de stora löpande kostnaderna som det finns möjlighet att spara in pengar, säger Magnus Hjelmér till tidningen.

Ett annat tips för att "lura" inflationen enligt Ulf Mazur på jämförelsetjänsten Matpriskollen är att utnyttja det faktum att butikerna nu slåss om kunderna. Han menar att genom att "ha flera butiker att välja mellan så kan man lättare lura inflationen". Detta då flertalet av de mest kända artiklarna säljs till extrapris i butikerna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!