Tomas Eneroth om nya EPA-regler: Höj hastigheten
Tomas Eneroth om nya EPA-regler: Höj hastigheten - Foto: Tim Aro/TT och Fredrik Sandberg/TT

Tomas Eneroth: Höj hastigheten för A-traktorer: "Oroväckande"

Antalet olyckor med A-traktorer, eller EPA-traktorer som det också kallas, ökar drastiskt. Transportstyrelsen kommer därför snart med en utredning som kan innebära nya regler för EPA-förare.


Inom loppet av drygt två veckor har två allvarliga trafikolyckor med A-traktorer tragiskt slutat med att tonåringar har dött – och snart kommer Transportstyrelsen med en utredning som kan resultera i nya regler för EPA-chaufförerna.

– Det är oroväckande att se den ökningen i olyckor som vi har sett, säger avgående infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Aftonbladet. 

Olyckor med A-traktorer har fördubblats 

Antalet olyckor med A-traktorer har fördubblats på 2,5 år.

2019 skedde 146 olyckor med EPA-förare, för att sedan öka till 214 olyckor 2020. Året därpå var det 200 olyckor, bara fram till augusti. 

En bakomliggande orsak till ökningen tros vara en regeländring, där man tog bort en del krav på hur A-traktorer ska vara konstruerade. Denna ändring infördes av Transportstyrelsen i juli 2020.

Fördelen med beslutet som fattades var att man enklare kan bygga om trafiksäkra och moderna bilar till A-traktorer. Nackdelen är att polisen har sett att det har blivit enklare att trimma fordonen. 

– Trimmade A-traktorer är ett stort problem i samhället. De här fordonen körs av unga människor med ett mopedkörkort, som inte har mognad eller kunskap att ratta någonting som är en bil, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen till tidningen. 

Vill höja hastigheten för EPA-traktorer

Infrastrukturminister Tomas Eneroth fick upp ögonen för utvecklingen när antalet olyckor hade ökat lite mer än ett år. Det var förra hösten som han tillsatte utredningen som Transportstyrelsen om två veckor ska komma med en analys av. 

På Eneroths önskar bland annat krav på säkerhetsbälte och en ökad hastighet, från 30 kilometer i timmen till 45. Han menar att de nuvarande låga hastigheterna innebär att man blockerar trafik – och dessutom kan uppleva stress då man kan bli "pressad av vägen"

Vem tillträder som infrastrukturminister? 

Tomas Eneroth kommer dock inte bli den som tror utredningen i hamn. I samband med Ulf Kristerssons regeringsförklaring nästa vecka kommer det att offentliggöras vem som tillträder som infrastrukturminister. 

– Jag förväntar mig att den tillträdande regeringen agerar snabbt, då det är oroväckande att se den ökningen i olyckor som vi har sett. Vi vill inte se fler döda i trafiken, säger Eneroth. 

Trimmad A-traktor 

Han hävdar att höja hastighetsgränsen också skulle kunna bidra till att minska trimningen av motorer. Vidare vill Tomas Eneroth även se en straffhöjning när det kommer till att trimma eller manipulera motorer. 

Exempelvis skulle det kunna innebära att EPA-föraren får en böter eller att det skulle ta längre tid att ta körkort, enligt Aftonbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.