Åsa Karlström, Karlskogas eldsjäl.
Åsa Karlström, Karlskogas eldsjäl. - Foto: Privat/Michael Sohn/AP

Åsa, 57, växte upp i en missbrukarfamilj – nu kämpar hon för att hjälpa andra

Såren från barndomen hindrade inte Åsa Karlström från att uppfylla sin dröm sedan barnsben – att hjälpa andra utsatta i samhället. Nyligen blev Åsa uppmärksammad på Facebook efter att hon bjöd in hemlösa till en restaurang i Karlskoga.


Åsa Karlström, 57, eldsjälen från Karlskoga, växte upp med föräldrar som missbrukade samtidigt som hon slussades runt mellan flera fosterfamiljer och barnhem. Trots den hårda uppväxten drog hon lärdom från sin erfarenhet och lät sig aldrig nedslås – i dag hjälper hon andra utsatta i samhället.

På 60-talet växte Åsa upp i det som hon beskriver som en "knarkarkvart" i Stockholm. I flera år föraktade hon sina föräldrars osunda vanor men med tidens gång förstod hon att ingen väljer ett liv som narkoman eller ett liv på gatan.

– Det fanns dagar då man undrade om man skulle överleva. För länge sedan tänkte jag att om jag ändå ska vara här på jorden så vill jag också lämna ett fotavtryck på något sätt, säger Åsa Karlström till Nyheter24.

Fann styrka från livets alla hörn

Stora delar av sitt liv har Åsa vigt åt att göra musik, vars texter syftar till att dela kämpaglöden med lyssnarna. Sammanlagt har hon skrivit 800 låttexter från livets alla hörn.

Åsa Karlström driver även fonden I kärlekens tecken sedan tio år tillbaka, där hon hjälper barn som har det svårt och hjälper till med att skapa varma minnen. Hon hjälper också hemlösa och fattigpensionärer.

– I min uppväxt hade jag ingen chans till sommarlovsresor som de flesta andra barn. Min julklapp var en docka som vid jul och sommarlov slogs in på nytt. Min dröm som barn var att kunna stötta andra barn och familjer.

I Karlskoga är hon även ett bekant ansikte då hon ofta beger sig ner på stan och delar ut allt från högtidens favoriter så som påskägg och julklappar. 

"Hamnar på gatan av en anledning"

Nyligen uppmärksammades Åsa Karlström på Facebook för sin varma gest när hon bjöd in ekonomiskt utsatta personer till en restaurang i Karlskoga.

När Åsa och några vänner satt på en restaurang såg hon två män på en parkbänk, varpå hon bestämde sig för att gå fram till dem.

– Jag gick ut och frågade om de frös och om de ville följa med in på restaurangen. Jag frågade även restaurangen om det var okej att jag tog in några gäster.

Åsa poängterar att det här inte är första gången hon gör något liknande, så det är ingen bragd i sig. Utan snarare ett sätt att bevisa att den "lilla gesten" kan föda tankar hos andra att göra liknande.

– Det slutade faktiskt med att restaurangägarna betalade för hela bordet. Det är viktigt att komma ihåg att man hamnar på gatan av en anledning. Folk dömer lätt och glömmer bort att vi alla är människor som behöver bli sedda och bekräftade.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.