Paret lagade mat av grannarnas sopor på gården.
Paret lagade mat av grannarnas sopor på gården. - Foto: Braastad Audun/NTB/Tomas Oneborg/SvD/TT

Paret grillar sopor på gården – grannar fruktar parets ovanor

Ett par i Värmland med skyhöga skulder och utan el i sin lägenhet lagar mat gjord på grannarnas sopor. De nekar även grannarnas hjälp och hävdar att de är diplomater – nu vill hyresvärden vräka paret.


I Värmland fick en kommunal hyresvärd nog av ett par som lagade sina måltider utomhus över öppen eld av de matrester som funnits i det gemensamma soprummet.

Flera grannar fruktar att paret med sina udda matvanor ska flytta sin matlagning inomhus i vinter – vilket kan starta en eldsvåda, rapporterar Hem & Hyra.

Hyresvärden har nu vänt sig till hyresnämnden och hänvisar till störningar för att kunna vräka paret som hyrt av dem sedan sju år tillbaka.

Paret nekade grannarnas hjälp

Grannarna ska ha haft högljudda gräl och slag i dörrar kunde höras från paret. I samband med bråken såg flera grannar att paret gick till det gemensamma återvinningsrummet och sorterade ut sopor för att hitta mat.

När grannar sedan erbjudit sig att köpa med mat från affären har det värmländska paret nekat hjälpen. 

Värmländska paret eldar med brännbara sopor

I skrivande stund har paret hyresskulder över 45 000 kronor och strömmen till parets bostad är avstängd. Utan el har paret släpat pinnar, ved och brännbara sopor till bostadsområdets grillplats för att göra i ordning sina måltider. Då har röken och lukt från brända sopor letat sig in i omkringliggande bostäder.

En representant från hyresvärden berättar till tidningen att flera instanser försökt hjälpa paret, men att de vägrar ta emot hjälp.

Foto: Privat

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Grannarna har varit där med matkassar för att hjälpa. Jag har suttit i timmar i möten i deras soffa för att försöka hitta lösningar. Kommunen har varit inblandad. Men till slut såg vi ingen annan utväg en denna. Grannarna är rädda att paret eldar inomhus nu när det blivit kallare och i helgen var både räddningstjänst, polis och ambulans till platsen, säger hon.

Flera grannar vill nu flytta på grund av störningarna och rädslan för eldsvåda.

Paret betalar inte hyra – de är "diplomater"

Hem & Hyra skriver att de försökt få kontakt med hyresgästerna men enligt handlingarna har paret angett att de inte behöver betala hyran eftersom "de är diplomater".

– Det stämmer. De hävdar att de har immunitet och anser att myndigheterna behandlar dem fel, säger den kommunala värdens representant till tidningen.

Hem
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!