Länsveterinären tog beslutet att avliva amstaffen efter hundattacken.
Länsveterinären tog beslutet att avliva amstaffen efter hundattacken. - Foto: Leif R Jansson/Stina Stjernkvist/TT

Länsveterinären om hundattacken i Robertsfors: "Farlig för människor"

Länsveterinär Annelie Grip Hansson fattade beslutet om omedelbar avlivning för att skydda omgivningen efter att en hund av rasen amstaff attackerat sin ägare.
– ​En sådan hund är farlig för människor och därför omhändertogs den av polis, säger hon till Nyheter24.


På söndagskvällen avled en kvinna i 60-års åldern efter att hennes egna hund gått till attack mot henne, i en by i Robertsfors kommun. Ytterligare en person skadades och vårdas på Norrlands universitetssjukhus.

Hunden är av rasen amstaff och enligt polisen har kvinnan ägt amstaffen i flera år. Här kan du läsa mer om hundattacken då en kvinna dog.

Redan 2020 ska Länsstyrelsen ha tagit emot två anmälningar gällande kvinnans hund. Enligt anmälan till Länsstyrelsen i Västerbotten ska amstaffen ha bitit ett barn som var på besök hos kvinnan.

Den döda kvinnans amstaff har bitit barn

Kvinnans dotter säger till SVT att det var hennes dotter som blev biten och att det var av samma hund. I anmälan framgår det även att samma hund ska ha attackerat vuxna tidigare och att den beskrivs som "känslig av sin ägare". 

Barnet blev enligt anmälan bitet i båda benen och ska ha fått sådana skador att det tvingades operera.

Länsveterinären om beslutet att avliva hunden

Omhändertagande av hundar med stöd av lagen om tillsyn av hund och katt sker sällan, någon eller några gånger per år uppskattningsvis. Vissa av dessa resulterar i avlivning och enligt Anneli Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten, som tog beslutet att avliva hunden säger följande:

– En sådan hund är farlig för människor och därför omhändertogs den av polis. Beslutet underställdes Länsstyrelsen som fastställde omhändertagandet och beslutade om avlivning på plats. Avlivningen utfördes av polisen på uppdrag av Länsstyrelsen. 

Annelie Grip Hansson förklarar även att det på grund av omständigheterna fattades besluten muntligen, då ärendet var av brådskande natur. 

Kvinnan skulle ha lämnat bort hunden

I tidigare anmälan till Länsstyrelsen framgår det även att hunden ska ha attackerat vuxna sedan tidigare och att kvinnan skulle lämna bort den. 

– Länsstyrelsen har inte någon information om varför djurhållaren valde att inte exportera hunden. Anmälningarna rörde samma incident där en amstaffliknade hund bitit en person inom familjen. Det kan röra sig om samma individ, men det är inte till fullo bekräftat.

Erfarenheten kring bitningsincidenter

Annelie Grip Hansson menar att erfarenheten visar att bitningsincidenter kan härledas till en rad olycksaliga sammanfallande förhållanden.

– Det kan vara hundens inneboende egenskaper i kombination med djurhållarens förmåga att hantera hunden, vilka tidigare erfarenheter hunden har och yttre omständigheter i övrigt, avslutar hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!