Här är allt du vill veta om Parisa Liljestrand.
Här är allt du vill veta om Parisa Liljestrand. - Foto: Christine Olsson/Jessica Gow/TT

Allt om kulturminister Parisa Liljestrand: Föräldrar, ursprung och partner

Parisa Liljestrand (M) utsågs till Sveriges nya kulturminister i oktober 2022. Har hon barn? Är hon gift? Nyheter24 har samlat allt du vill veta om Parisa Liljestrand och hennes politiska karriär.


Parisa Liljestrand, 39, föddes den 15 mars 1983. Vid statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring utsågs hon till ny kulturminister. Hon har tidigare varit verksam lokalpolitiker i Vallentuna.

Även Romina Pourmokhtari, 26, tilldelades en ministerpost i Kristerssons regering. Här kan du läsa mer om Romina Pourmokhtari: hennes uppväxt, utbildning, föräldrar och pojkvän.

Hur var Parisa Liljestrands uppväxt?

Parisa Liljestrand är född i Iran men kom till Vallentuna 1986, då var hon tre år. Familjen hade flytt från Iran och ska sedan via en flyktingförläggning i Surahammar hamnat i kommunen.

I en intervju med SvD berättar Liljestrand att hon flydde med sin familj efter shahens fall. Hennes pappa var pilot i försvaret och stal under inte helt odramatiska former en helikopter och flög själv sin familj ut ur landet i nattmörkret över bergen. 

När familjen kom till Sverige hamnade de på en flyktingförläggning i Surahammar och efter ett halvår hamnade familjen i Vallentuna.

Hur ser Parisa Liljestrands politiska bakgrund ut?

Liljestrands politiska bana började i Vallentuna redan under gymnasieåren. Redan som 19-åring valdes hon in i kommunfullmäktige för det lokala direktdemokratiska partiet Demoex. 

Efter studenten studerade hon till lärare i Uppsala men övergav aldrig kommunpolitiken. Hon lämnade så småningom Demoex för Moderaterna. Till SvD säger hon att hon inte längre ville vara "ett språkrör för andras åsikter, utan ha sina egna". 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Parisa Liljestrand. Foto: Anders Wiklund/TT

Fem år senare, 2015 blev hon kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, då endast 32 år gammal. 

På kulturministerns meritlista framkommer det även att hon har en ämneslärarexamen i religionskunskap och svenska. Hon har även tidigare arbetat som rektor på Vaxö skola i Vaxholm samt varit lärare på Ekebyskolan i Djursholm.

Parisa Liljestrands inkomst – hur mycket tjänar hon?

Enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av för taxeringsåret 2021 hade Parisa Liljestrand en förvärvsinkomst på 1 237 024, vilket ger en månadslön på 103 085 kronor. Hon är även verksam i tre bolag, enligt Alla Bolag

Som statsråd tjänar man, sedan 1 januari 2022, 145 000 kronor i månaden. Det är samma månadslön som Liljestrand kommer ha nu när hon tilldelats ministerpost.

Har Parisa Liljestrand någon partner?

Liljestrand bor i Stockholm och är gift och har tre barn. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!