Händelserna i Sophie Jahns självbiografi "Pappas flicka på hästgården" skildras i nya serien Nattryttarna
Händelserna i Sophie Jahns självbiografi "Pappas flicka på hästgården" skildras i nya serien Nattryttarna - Foto: Ebba Lindh/Storytel/SVT/Carina Bergfeldt

Så lever Sophie Jahn i dag

Både orten och karaktärernas namn är fiktiva i nya serien "Nattryttarna", men händelserna är baserade på upplevelser från Sophie Jahns uppväxt. Hon var dotter till den hästprofil som dömdes för sexuella övergrepp på sina elever. Hur lever hon i dag?


Övergrepp på "Heddesta gård" i Nattryttarna - baseras på verkligt fall

"Nattryttarna" är en ny dramaserie på C More som hade premiär den 31 oktober 2022.

Den är fritt baserad på händelser som inträffade på en hästgård på Ekerö utanför Stockholm under 90- och 00-talet. "Heddesta gård", som hästgården heter i Nattryttarna, är ett fiktivt namn – och stämmer inte överens med verkligheten.

Nattryttarna i verkligheten – vad hände?

Hästgården var omtalad under många år och allting nådde sin kulmen år 1991, när ridläraren på gården dömdes för sexuella övergrepp mot flera av sina elever. 

Ridläraren hävdade konsekvent sin oskuld, och trots domen tog flera av eleverna och deras föräldrar hans parti. Han dog i oktober 2018.

Sophie Jahn växte upp på hästgården - var dotter till dömde ridläraren

Sophie Jahn är dotter till den omtalade ridläraren, och det är hennes upplevelser som berättelsen i Nattryttarna bygger på. Hon har gjort flera tv-sända intervjuer där hon berättat om sin traumatiska uppväxt. Förra året släppte hon även självbiografin "Pappas flicka på hästgården”.

Inför premiären av Nattryttarna gästade Sophie Jahn "Efter fem", där hon berättade om de så kallade "nattridningarna" som hon utsattes för av sin pappa.

– Det kunde sluta med att man ramlade av, att man gjorde sig väldigt illa. Man var väldigt rädd, säger Sophie Jahn i Efter fem.

Här kan du läsa mer om Sophie Jahns uppväxt som skildras i Nattryttarna.

Så lever Sophie Jahn i dag – efter tuffa uppväxten

Den som vill kan följa Sophie Jahn och hennes liv på Instagramkontot @sophiejahn1. Här uppdaterar hon oftast om händelser kopplade till sina mediala framträdanden, till exempel när hon gästar podcasts eller talkshows. 

Lite längre ner i flödet hittar man bilder på när hon rider och umgås med vänner. Hon har tidigare haft ett brinnande intresse för sång och musik, och släppt låtar under artistnamnet "Sophie J". 

Sophie Jahn är även medgrundare till ett företag som sysslar med nyttigt fika. Hon arbetar även med en föreläsning som heter "Hon på hästgården är jag", och kommer att handla om uppväxten och om tystnadskultur. 

Har Sophie Jahn någon partner?

Sophie Jahn bor i en lägenhet i centrala Stockholm tillsammans med en man i 25-års åldern. Där har hon bott sedan 1 mars 2022.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!