Elin Holmsten delar med sig öppenhjärtligt om sin historia.
Elin Holmsten delar med sig öppenhjärtligt om sin historia. - Foto: Privat

Elin, 22, är obotligt sjuk i cancer: "Jag är inte redo att dö"

Elin Holmsten, 22 år ung, har fått en dödsdom. Cancern hon trodde sig ha övervunnit kom tillbaka och den här gången är den obotlig. Nu planerar hon och sin fästman bröllop i kärlekens tecken – samtidigt som Elin planerar sin egen begravning.


Elin Holmsten, 22, har upp till ett halvår kvar att leva. Det berättar hon för Nyheter24 som får ta del av Elins öppenhjärtliga- och hjärtskärande historia. Den obotliga cancern har sitt fäste om Elins unga liv och det går inte längre att kämpa mot den.

– Jag tänker mycket på om döden gör ont. Jag är inte troende på något sätt men jag hoppas på att jag efter döden kommer till något liknande som Nangijala och att man får träffa de man förlorat, säger Elin Holmsten.

Elin vars drömmar om att få bli gammal med sin kärlek Albin, bilda familj och vara verksam grundskolelärare, förblir enbart en dröm. Livets skörhet och orättvisa är något Elin drar fram ur det ansiktslösa och menar att livet är inget man bör ta för givet. 

Det första cancerbeskedet

När Elin var 20 år började det första symtomen framträda. Sakta men successivt värre. Det började med att Elin hade kraftiga magsmärtor, ett ihållande illamående, var ständig förstoppad och spydde efter varje måltid.

Efter ett besök på akuten skickades hon till gynekologen, där blev hon runtskickad innan en läkare bestämde sig för att gå till botten med Elins hälsa. Då kom det mörka beskedet – Elin hade ändtarmscancer.

Men efter att Elin gått igenom en utmanade cellgiftsbehandling med desto tuffare biverkningar och efter att ha opererat bort delar av tjock- och tunntarm kunde hon i augusti 2021 efter det tunga cancerbeskedet se sig som frisk igen.

Elin kände sig pånyttfödd och flyttade hemifrån, från familjen i Trollhällan, till pojkvännen Albin i Örebro och återupptog studierna till till grundskolelärare. 

Cancern var tillbaka – av obotlig karaktär

Men insikten om att vi alla enbart är här på lånad tid gav sig åter tillkänna efter ett besök på akuten, där Elin blev inlagd på intensiven. Hon hade njursvikt och höftbenen hade en ihållande smärta.

I september i år fick hon göra en pet-röntgen, där man sprutar in en vätska i kroppen för att genom röntgen upptäcka misstänkt cancer. Den 28 oktober kom beskedet från den fulla analysen.

– Cancern var tillbaka. Den här gången obotlig. Tjocktarmscancern hade spridit sig till äggstockarna, lymfkörtlarna vid höfterna och på skelettet, säger Elin och berättar hur tom hon blev vid beskedet.

– Jag ville bara få reda på allt praktiska och tänkte "vad har jag för val?", medan min mamma, pappa och fästman som var med på plats bröt ihop. Jag bröt ihop hemma och grät och grät.

"Döden innebär till slut att få frid i själen"

När Nyheter24 pratar med Elin berättar hon att hon bestämt sig för att tacka nej till den cellgiftsbehandling hon erbjudits. Behandlingen kan förlänga hennes liv i upp till 2,5 år men som också enligt Elin innebär en sista tid i smärta och försämrad livskvalité.

– Jag är inte redo att dö men samtidigt så känner jag inte döden som något dåligt. Många frågar varför jag ger upp och tackar nej till behandling. Jag lever hellre ett kort liv med fina minnen än ett långt i smärta. Döden innebär till slut att få frid i själen.

Elin berättar däremot att hon kommer ta emot strålbehandling för en tid men främst för smärtstillande syfte.

Elin och Albin planerar sitt bröllop

Trots dödsdomen väljer Elin och den livskraft hon besitter att hylla livet – i kärlekens tecken. Efter det andra cancerbeskedet friade Albin till Elin och nu planerar paret sitt bröllop. Den 3:e december blir bröllopet av och Elin menar att det kanske också är en sista fest.

– Jag vill lyfta fram vår kärlek som övervinner allt. Vi har bjudit in familj och vänner och ska göra det bästa av dagen. Det är skönt att ha det här att tänka på.

På bröllopet kommer en polaroidkamera finnas där det är tänkt att familj- och vänner ska förevigas på bild så att Elin får fina sista minnen att titta tillbaka på. Under bröllopet kommer även personer från cancergalan att närvara för att göra ett inslag om Elins liv.

Elin och kärleken Albin. Foto: Privat

Elin planerar sin egen begravning

Men samtidigt som Elin och hennes fästman Albin planerar ett bröllop i kärlekens tecken så planerar hon även sin egen begravning.

– Jag har planerat så mycket jag orkat planerat, det har varit allt från vilka låtar som ska sjungas och hur jag vill bli begravd. Det känns förjävligt. Det är hemskt att jag som 22-åring ska sitta och planera det här.

Elin planerar även allt det praktiska efter hennes bortgång. Hon har redan börjat dela upp saker som bland annat ska ges bort eller ärvas av hennes syskon eller Albin. Elin hoppas även att hon ska orka med att skriva ett sista brev till alla som står henne närmast.

Elin hoppas att hon kommer till en frid inom sig själv

I dag berättar Elin att hon vissa dagar gråter och att andra dagar känns allt normalt. Hur ska man trots allt säga ett sista farväl till alla? När man är alldeles för ung att dö.

– Jag har inte bearbetat klar sorgen än. Jag förnekar det väldigt mycket att jag ska dö men jag hoppas att jag kommer till en frid i mig själv att det är okej att släppa taget.

När Elin fick sitt cancerbesked har hon öppenhjärtligt delat med sig av sitt liv på sociala medier som Tiktok och Twitter. Hon har sett andra som delat med sig av sina historier och ville därför i det stöd hon fann hos andra, även hon stötta de som går igenom något liknande. 

Det var även så hon träffade sin fästman Albin, en kort tid efter första cancerdiagnosen. Elin berättar att hon även har kontakt med en tjej som också har ändtarmscancer och att allt hon gör – gör hon för henne.

"Döden är inget att hymla med"

Att leva med en dödsdom har fått Elin att se nya perspektiv på livet- och döden som vi stundtals inte vågar att föra samtal kring.

– Jag tycker att döden är inget man ska hymla med, alla kommer ju att dö. Att välja döden är inte ett misslyckande på något sätt det kan vara frid för själen och det är viktigt att prata om det svåra.

Just nu vill Elin spendera så mycket tid som möjligt med sin familj och Albin. I slutskeedet av sitt liv konstaterar Elin att det viktigaste i livet är att fylla det med minnen – det är det enda som betyder något.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.