Stockholm

Trosreklam på bussar anmäls: "Sexualiserar kvinnors kroppar"

Sveriges Kvinnoorganisationer anmäler SL-trosreklam.
Sveriges Kvinnoorganisationer anmäler SL-trosreklam. Foto: Pressbild/Sveriges Kvinnoorganisationer

Sveriges Kvinnoorganisationer anmäler SL för könsdiskriminerande reklam på deras bussar. Reklambilden som anmälts täcker hela baksidan på bussarna och visar ett par stora spetstrosor.


Läs mer

Under den senaste veckan har bussar som färdats i Stockholmstrafiken synts till med reklambilder för trosor som täcker hela baksidan på bussarna. På reklambilden står det även i stor text "Nothing butt perfect".

Nu har SL-bussarnas reklambild anmälts av Sveriges kvinnoorganisationer till reklamombudsmannen för könsdiskriminering, vilket P4 Stockholm var först att rapportera om.

– Den här typen av reklam är ett hinder för arbetet mot ett jämställt samhälle där kvinnor och män är lika mycket värda och får se ut och bete sig som de själva vill, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer till Nyheter24.

"Varje dag utsätts barn och vuxna"

Clara Berglund menar även att den här typen av reklam får människor, framförallt unga kvinnor, som "jämför sig med reklamens snäva kroppsideal" att må dåligt.

Hon menar också att det blir problematiskt att vi exponeras för den här typen av reklam när vi inte kan välja bort den, så som vi kan välja bort reklam på tv:n eller i mobilen.

– Det är allvarligt. Varje dag utsätts barn och vuxna på vägen till skolan och jobbet för budskap som sexualiserar kvinnors kroppar och upprätthåller stereotyper om hur kvinnor ska se ut och bete sig. Sverige har tidigare fått kritik från FN:s kvinnorättskommittée för att regeringen inte har gjort något för att bekämpa könsdiskriminerande reklam.

Svårt avgöra vad som är sedlighetssårande

Enligt radion välkomnar SL att bilden utreds, men de tror inte att det kommer leda till att reklamen plockas ned i det här fallet. Och enligt trafikaktören är det svårt att avgöra vad som är stötande eller sedlighetssårande.

– Det är tyvärr så det ser ut. I Sverige finns, till skillnad från i många andra länder, ingen lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. Att en reklam fälls av Reklamombudsmannen betyder ingenting, företaget kan fortsätta med kampanjen som om ingenting hade hänt, säger Clara Berglund och tillägger:

– För att få till en förändring måste en lagstiftning komma på plats. Men kommuner och regioner kan också gå före och besluta att könsdiskriminerande reklam inte ska synas på deras egna reklamytor.

Underklädesföretaget svarar på kritiken

I ett mejl till P4 Stockholm svarar underklädesföretaget att texten i annonsen är ett humoristiskt citat och syftar till att "trosans passform funkar för alla sorters rumpor".

Fortsättningsvis menar företaget att de enbart visat en närbild av den marknadsförda trosan för att förtydliga vilken typ av produkt som annonsen syftar till att sälja.

De skriver också att exkluderat allt som på något sätt "kan uppfattas som sexualiserande, nedvärderande eller objektifierande".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.