Företaget har sedan oktober fått in fler reklamationer än vanligt om mindre mjölk i förpackningarna.
Företaget har sedan oktober fått in fler reklamationer än vanligt om mindre mjölk i förpackningarna. - Foto: Johan Nilsson/Tomas Oneborg/SvD/TT

Mjölkpaketen saknade 1,5 deciliter - restaurangägare blev utan 30 liter mjölk

Skånemejeriers enliters mjölkförpackningar har saknat upp till 1,5 dl mjölk. Mejeriföretaget har sedan oktober fått in flera reklamationer, men har inte informerat köparna om det.​


Enbart 0,3 deciliter får saknas från en enliters mjölkförpackning från Skånemejerier, men de senaste månaderna ska förpackningar saknat upp till 1,5 deciliter av sitt innehåll, rapporterar P4 Värmland.

En av de som märkt skillnaden är Nina som driver en restaurang i Karlstad som radiokanalen intervjuat. Hon har sedan upptäckten börjat mäta upp mängden mjölk i enlitersförpackningarna och insett att de förlorar runt 30 liter mjölk.

– Det gör mig jävligt sur, säger restaurangägaren Nina till radiokanalen.

Skånemejerier har fått flera reklamationer

I ett meddelande till radiokanalen skriver Skånemejerier att de tror att luft kommit in i systemet och att förpackningarna har fyllts med mjölkskum. När förpackningarna sedan har vägts, har problemet inte upptäckts.

Företaget har sedan oktober fått in fler reklamationer än vanligt, men har inte ansett att problemet varit så stort att de har behövt informera köparna om det.

Skånemejerier ber om ursäkt

– Vi beklagar verkligen det som har inträffat och ber om ursäkt till de som drabbats. Under september och oktober inkom ett antal reklamationer som handlade om låg vikt i förpackningar. Detta såg vi allvarligt på och inledde en utredning för att identifiera problemet och genomföra lämpliga åtgärder, skriver pressansvarig på Skånemejerier till Nyheter24.

Utredning ska ha visat att företaget stundtals haft problem med luftinblandning i mjölken på grund av för lågt tryck, vilket leder till skumbildning. När förpackningarna sedan fylls kan skum misstas för mjölk, vilket ger en undervikt.

– För att åtgärda detta behöver vi förnya fem pumpar för att undvika luftinblandning. En pump är redan bytt, men ytterligare fyra är beställda och återstående leveranstid för dessa är cirka tio veckor. Vi har vidtagit ytterligare åtgärder för att säkerställa att vikten är korrekt, tills problemet är åtgärdat.

Skånemejerier vill tillägger även att det vanligaste är att förpackningarna har en viss övervikt, detta för att säkerställa att medelvärdet alltid är korrekt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.