Polismannen utsatte sig själv och andra för fara när han sågade ner ett träd som blockerade vägen.
Polismannen utsatte sig själv och andra för fara när han sågade ner ett träd som blockerade vägen. - Foto: Anders Wiklund/Johan Nilsson/TT

Polis gjorde reklam för motorsåg på Instagram – skadar polisens förtroende

Ett nedfallet träd blockerade vägen på E6 i somras. Då valde polispatrullens förman att ta saken i egna händer. Utan skyddsutrustning kapade han isär trädet och filmade händelsen till Instagram.


I somras föll ett träd över E6:an och nära Varberg, i Halland, och polis tillkallades. När polisen tilldelades uppdraget av ledningscentralen valde polispatrullen att ta en omväg till platsen, vilket nyhetsbyrån Siren var först att rapportera om.

Patrullens förman åkte omvägen förbi sitt hem och hämtade sin privata motorsåg och en kamera. Väl på plats filmade polismannen när han kapade upp trädet och publicerade sedan klippet på Instagram. Inlägget taggades även med märket på motorsågen.

Polismannen utsatte andra för fara

Händelsen har blivit till ett personalärende och i handlingar finns flera stillbilder tagna från videon där mannen står utan skydd och sågar med sin egen såg.

Eftersom polismannen utförde arbetet i sin vanliga polisuniform kan det ses som reklam för motorsågmärket som han taggade i sitt inlägg.

Ärendet ska först ha prövats som misstänkt tjänstefel, men åklagaren ansåg inte att brott kunde styrkas och lade ner ärendet i början av september.

Polismyndigheten i region i Väst vänder sig nu till Polisens personalansvarsnämnd (PAN) och yrkar på löneavdrag som straff för polismannen. De menar att polismannen utsatt sig själv och andra för fara i och med att han inte använde skyddsutrustning.

Mannen ville visa hur snabbt polisen löser problem

Enligt Dagens Nyheter har mannen sagt i samtal med Polisregionens disciplingrupp att "stoppen bara orsakade en försening på 3-4 minuter då hans hem låg på vägen till olycksplatsen".

Mannen ska även ha sagt att han inte hade något samarbete med motorsågstillverkaren och menar att han ville visa hur polisen kan lösa ett problem på ett effektivt sätt.

Polismyndigheten anser att detta bör leda till löneavdrag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.