40-årig kvinna misstänks ha använt falsk sjuksköterskeexamen.
40-årig kvinna misstänks ha använt falsk sjuksköterskeexamen. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

40-årig kvinna misstänks ha använt falsk sjuksköterskeexamen

En 40-årig kvinna med en skönhetssalong i Södertälje misstänks ha använt sig av falsk sjuksköterskeexamen, från ett turkiskt lärosäte.


En kvinna i 40-års åldern med skönhetssalong i Södertälje misstänks ha använt sig av en falsk sjuksköterskeexamen, rapporterar SVT Södertälje. 

Falsk examen 

Socialstyrelsen hade fått handlingar som innefattade ämnesförteckningar och diplom från ett turkiskt lärosäte. När det anades oråd kontaktade Socialstyrelsen först UHR, Universitets- och högskolerådet, som granskar utländska betyg, som även de tyckte att det fanns ”oklarheter i dokumenten”.

När Socialstyrelsen sedan tog kontakt med den angivna skolan i Turkiet bekräftades misstankarna, och det visade sig att examensbeviset var falskt. 

”Our university does not have nursing department. The attached diploma is fake. We will start legal procedures” svarade det turkiska lärosätets rektor i ett mejl till myndigheten.

Kvinnan förnekat brott 

Under onsdagen hölls en rättegång kring fallet i Södertjäles tingsrätt. 

Enligt SVT Södertälje förnekar kvinnan brott och ska i förhör uppgett att hon tror att någon annan använt hennes namn i ärendet. 

40-åringen är nu misstänkt för brukande av falsk urkund. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.