Här får du förklaringen till den mystiska upptäckten i julmusten som ger utslag för alkohol.
Här får du förklaringen till den mystiska upptäckten i julmusten som ger utslag för alkohol. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oväntade upptäckten i julmusten – ger utslag på alkohol

I en ny bubblig och julig trend på TikTok korkar flera stora profiler upp julmusten och testar om läskedrycken i själva verket innehåller alkohol. Detta efter att flera personer ska ha fått utslag på alkoholmätaren efter julmustdrickandet. Här får du svaret på julmust-mysteriet!


Korken upp! Det vankas välsmaklig julmust inför jul. Faktum är att drycken framställdes redan på 1900-talet för att skapa en alkoholfri juldryck som hela familjen kan njuta av runt julbordet.

I dag dricker svenskarna mellan 40 och 50 miljoner liter julmust varje år, enligt Jordbruksverkets kunskapsbank Smaka Sverige.

Men visste du att julmust kan ge utslag om du blåser i en alkomätare? I alla fall enligt flera TikTok-profiler vars klipp gått virala efter att de testat på att dricka julens läskedryck och sedan blåst för fullo i en alkomätare som visar positivt utslag.

"Finns alkohol i allt som har socker i sig"

Trots resultatet ska man däremot inte oroa sig för att hamna i polisarrest efter några glas julmust under julens alla firanden- och traditioner. Låt det i stället bubbla av sig!

— Det finns alkohol i allt som har i socker i sig och där det blir någon form av jäsning. Det kan vara i allt från bananer, apelsiner till yoghurt – och även julmust, säger Tomas Jonsson, VD på testlabbet på Motorförarnas Helnykterhetsförbund till TV4.

Alkoholmätaren ger utslag efter julmust

En som testat ifall julmusten ger utslag på alkoholmätaren är Tiktok-profilen Peter Tower. Han har publicerat ett klipp där han dricker julmust och efter bara några klunkar Apotekarnes julmust får han positivt utslag och blir minst sagt chockad.

— Jag blev väldigt förvånad, trodde inte på det först, säger Peter Tower till Nyheter24.

Alkoholmätaren visar nämligen att Peter har 0,13 milligram alkohol i sin utandningsluft, vilket skulle kunna leda till att han blåser rött i en eventuell poliskontroll.

Omöjligt bli berusad på julmust

Tomas Jonsson menar däremot att det inte är någon risk att du ska straffas för rattfylleri om du dricker julmust. 

— Men det är så väldigt lite så det blir det vi kallar för munalkohol, en kontaminering. För att det ska kunna påverka körförmågan så måste alkoholen komma in i blodet. Det som händer i det här fallet är att man får en kontaminering och munalkoholen försvinner efter bara några minuter, säger Tomas Jonsson till kanalen och fortsätter:

— 0,10 milligram per liter utandningsluft eller 0,2 promille i blodet. Den alkomätare ni använde i sändning mäter promille, så det är under gränsen för rattfylleri. Det är alltså omöjligt att supa sig berusad på julmust.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!