Inför jul kan det vara bra att påminna sig själv om att även ens katt kan uppleva högtiden stressfull.
Inför jul kan det vara bra att påminna sig själv om att även ens katt kan uppleva högtiden stressfull. - Foto: Bob Nandell/AP/Sören Andersson/TT

Det här är julens lömska faror som stressar din katt: "Ångest"

Det finns en hel del att hålla koll på när det kommer till kattens välmående under julen som kan vara stressigt för våra pälsklingar. Här är några råd att vara extra varsam med inför jul.


Under julen har du säkert sett din självständiga fyrbenta väns pupiller vidgas till kompletta cirklar när glitter och blänkande julkulor packas upp. Det som egentligen är fint pynt till våra hem, eller god mat som vi suktar efter på julbordet kan innebära en livsfara för våra pälsklingar.

Jul- och nyår är högtiden då veterinärer ser en ökning av katter som kommer in för akutvård efter att ha fått i sig julmat, julpynt eller julblommor.

Granvattnet kan vara en fara för katten

Paketsnören och glitter är i sig inte farliga men för en glad julkatt är de roliga att leka med. Om katten får i sig glitter, paketsnören eller rosetter från paket kan de orsaka stopp och skador i svalg, mage och tarmar. 

Under julen tänder vi även många ljus i våra hem för att skapa en mysig atmosfär. Men en nyfiken katt kan välta omkull levande ljus och i värsta fall kan missen ta eld och skada sig allvarligt.

Katter är även förtjusta i att dricka vatten från fler källor än sin egen vattenskål. Julgransfoten och granvattnet kan därför upplevas attraktivt för missen. Var därför extra noga med att inte tillsätta något i vattnet din julgran står i.

Foto: Pixabay

Ordna en lugn jul för katten

Under högtider som jul och nyår kan många känna sig stressade, för allt som ska hinnas med att göras. Vi bjuder ofta hem folk till våra hem i jul och en försiktig katt kan bli stressad.

Då är det viktigt att man ger katten möjlighet till att ligga högt eller ligga lågt mer gömt. Därför är det bra att ordna ett avskilt område för katten samt ordna att din misse kan få äta och dricka i lugn och ro.

Det är även viktigt att inte försöka locka fram katten, låt i stället din vän få komma fram ur sin trygga vrå när det känns rätt för missen. 

Ta hand om din katt på nyår

Det är inte bara under julen som din katt kan känna sig stressad eller få i sig fel mat eller skada sig på en trasig julgranskula.

De flesta katter påverkas av fyrverkerier kring nyår och några missar hanterar det genom att gömma sig, medan andra känner ångest. Väldigt ofta beror ångesten på höga ljud från fyrverkerier kombinerat med ljus från de pyrotekniska varorna som katten upplever farligt.

På marknaden finns det många typer av ångestdämpande medel i form av tabletter, kapslar och sprayer som har bevisad effekt. De är inte receptbelagda och bör användas redan 2-4 veckor innan nyåret. För de katter som är extremt ångestfyllda finns det receptpliktiga läkemedel.

Källa: Anicura, Agria och Evidensia.
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Jul
/