Hellofresh kritiseras för brister i arbetsmiljön.
Hellofresh kritiseras för brister i arbetsmiljön. - Foto: Fredrik Sandberg/Henrik Montgomery/TT

Mörkret bakom matkassesuccén Hello Fresh: "Liknar vid en lekstuga"

I en granskning utförd av Sydsvenskan vittnar anställda om usel arbetsmiljö på Hellofresh leverantör Logent. Sexuella trakasserier, kommentarer och tafsande är några av de händelser som förekommer på företaget enligt personal.


Klockade toalettbesök, sexuella trakasserier och chefer som skriker på personalen är den mörka verkligheten bakom en av Sveriges populäraste matkasse, rapporterar HD-Sydsvenskan.

De första signalerna om missförhållanden kom i april när tidningen var i kontakt med en tidigare anställd som berättade om sina upplevelser från arbetsplatsen. Kvinnan ska ha berättat att bemanningsföretaget Logent "liknar vid en lekstuga där anställda satt på rullbandet och mat kastades runt". 

– Jag sa upp mig rätt omgående från bemanningsföretaget. Redan första veckan på arbetet såg jag tydliga brister. Cheferna skrek och kastade saker på oss. Ingen vågade stå upp för sig själv och cheferna var väldigt nedlåtande mot oss, säger en före detta anställd till Nyheter24.

"Vi är inte djur"

Matkassen är en storfavorit hos många svenska hushåll, samtidigt som stora profiler och influencers marknadsför kassarna i sina kanaler.

Efter det första vittnesmålet sökte tidningen upp fler tidigare anställda, och kom även i kontakt med en person som är anställd på bemanningsföretaget, vars dagliga arbetsuppgifter är att stå vid produktionsbandet och packa kartonger.

Han berättar hur många har ont i rygg och armar samtidigt som de pressas att jobba snabbare och återger en kommentar från golvet till tidningen:

"Öka, lastbilen står utanför". "Men vi är inte djur", säger han och berättar att en data-display avslöjar om de håller en tillräckligt hög hastighet vid bandet.

Anställda klockas för toalettbesök

Tidningen ska även ha tagit del av ett sms där en arbetsledare av en högre chef uppmanas till att höja rösten mot personalen. Då ska arbetsledaren gå ut och "skrika så att dem reser sig upp" när en grupp anställda sitter ner.

Anställda ska även ha berättat om att de blir klockade när de går på toaletten. 

– Om man ska gå på toaletten kan de gå efter och kolla hur länge man är där. Det har hänt att folk har sagt: "Ursäkta, jag hade jätteont i magen". Då skriver de upp dig och man kan få varningar, säger en anställd till tidningen.

Sexuella trakasserier

Flera personer berättar även om att sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Då handlar det om inviter, kommentarer och sexuella närmanden. 

– Jag kan inte rekommendera någon kvinna att jobba här. Linjeledarna kan säga: "Hämta de snygga tjejerna, de kan jobba på den här avdelningen". Många tjejer mår dåligt och slutar snabbt. De får höra: "Vad gör du ikväll?".

En kvinnlig anställd ska vid två tillfällen polisanmält då någon eller ett par av hennes kollegor ska ha tagit henne på rumpan. Anmälan fick rubriceringen sexuellt ofredande, men förundersökningen lades till slut ned.

Tidningen ska vid flera tillfällen försökt nå bemanningsföretaget Logent för en intervju men inte lyckats. Företaget ska däremot ha fått ta del av frågorna, och skrivit följande kommentar till tidningen:

"Även om dessa personer inte arbetar direkt för Hellofresh bryr vi oss om alla som arbetar på distributionscentret. Deras hälsa, säkerhet och välmående är högprioriterad och ytterst viktigt för oss."

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!