Joakim Pihlstrand-Trulp öppnar för nya samtal med julkalendern.
Joakim Pihlstrand-Trulp öppnar för nya samtal med julkalendern. - Foto: Privat

Cancersjuka Joakim sätter ord på mörkret med julkalender: "Farligt att leva"

Joakim sätter ton och ljus i den mörka vardagen och kampen mot den obotliga cancern. Med en nytolkning om dagen av julens klassiska låtar får han åhörare att reflektera över livets skörhet och det vi många gånger tar för givet.


Joakim Pihlstrand-Trulp, 45, skapade en julkalender med musik och fann en ny ljuspunkt i livet där han varje dag till sista luckan sjunger nytolkningar av välkända julsånger som "Lusse Lelle" och "Stilla natt". Sångerna som många nynnar på under julen har nu tolkats om till Joakims världssyn kring bland annat existentiella frågor om bland annat kärlek, livet och miljöförstöring.

För honom fungerar de poetiska, djupa, tillika humoristiska texterna som terapi i en vardag som kantas av det Joakim beskriver som en dödsdom – för cancern går inte längre att bota. Med sin varma stämma och livskraft finner han ett mod och acceptans till sjukdomen.

– Jag kan inte grotta ned mig i att jag kommer att dö. Nu lever jag och jag ska försöka leva med all den glädje och sorg det innebär, säger Joakim Pihlstrand-Trulp till Nyheter24.

Joakim öppnar för nya samtal med julkalendern

Joakim berättar att han inte sjungit en enda ton på över ett år. Men när han såg gamla avsnitt av "Så mycket bättre" där kända artister tolkar varandras låtar blev han inspirerad och fick en ny livsgnista till musicerandet. 

– Jag har egentligen dissat programmet från början, men jag insåg efter flera bra tolkningar att det är ett roligt och sympatiskt program. Många har sunda bra perspektiv och jag blev inspirerad. Någon dag senare tog jag fram min gitarr och började skriva låtar.

Med gitarren om hjärtat och med flera strängar på sin lyra berättar Joakim att han spelat gitarr i trettio år och några spelningar har det självklart blivit av. Men nu är det full fokus på kalendern och att skriva som fungerar som terapi.

– Julkalendern har fått lite blandade reaktioner, vissa anser att jag slaktar traditionerna. Men då får de ju ställa sig mot sina fördomar och kanske sår man något nytt frö, kanske får man en ny insikt eller tanke om livet. Kanske räcker ganska långt för mig.

"Jag är inte min sjukdom"

När Joakim inte nytolkar julklassiker och sätter ord på ämnen vi ofta inte törs tala om, eller för den delen många gånger tar för givet i livspusslet, berättar han att mycket av vardagen går till att vila och reflektera.

– En dag innehåller mycket tankar om döden och livet. Jag försöker sova så mycket jag kan. Sömn är den bästa återhämtningen. Jag tar många mediciner mot illamående från cellgifterna, men de ger också en del jobbiga biverkningar. Jag har inte så mycket val, så c'est la vie et la morte.

Sjukdomsförloppet så som Joakim minns det började 2019. Då märkte hade han otaliga magproblem och ett samtal till 1177 resulterade i att han ombads att uppsöka närmsta akut. Efter flera besök till vårdcentraler med provtagningar och biopsier fick Joakim det dystra cancerbeskedet.

– Det tog såklart hårt på mig. Det var mörkt att få, samtidigt som sjukdomen är en del av mig är jag inte min sjukdom. Det tänker jag är viktigt att tänka på om man är i en liknande situation som mig.

Joakim har även genomgått flera strålningsbehandlingar men hösten 2020 hade han ont i lungområdet och på röntgen kunde man se att cancern spridit sig.

"Farligt att leva"

Fram till julafton kan man ta del av julkalendern på Joakims Tiktok eller Bandcamp. En av de många nytolkningar som sätter ord på livets skörhet är julpsalmen "När juldagsmorgon glimmar" som fått namnet "Farligt att leva". Den nya psalmen handlar om döden som ingen av oss i slutänden kan förneka.

– Förändring är alltid svårt och det tar tid och energi. Försök leva när du har chansen och ge inte upp för cancern, avslutar Joakim Pihlstrand-Trulp.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!