Micael Bydén uttrycker sitt stöd till kollegan tillika partnern Linda H Staaf.
Micael Bydén uttrycker sitt stöd till kollegan tillika partnern Linda H Staaf. - Foto: Tim Aro/Anders Wiklund/TT

Överbefälhavare Micael Bydéns ord om Linda Staaf efter avslöjandet

Efter skandalen som skakar om högsta ledningen inom polisen i Sverige berättar nu överbefälhavare Micael Bydén om relationen till utpekade brottsoffret Linda Staaf.


Den 5 december avslöjade Expressen att Stockholms regionpolischef tillika ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving, 61, i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Anmälan gjordes av Polismyndighetens nationella säkerhetschef (Ari Stenman) och det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, 46, underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen, (Noa).

Enligt misstankarna ska brotten ha begåtts mellan januari 2015 och slutet av november 2021.

Micael Bydén om relationen med Linda Staaf

I SVT:s "30 minuter" under onsdagen intervjuades överbefälhavare Micael Bydén, 58, som har ett förhållande med Linda Staaf. I programmet uttrycker han stort stöd för Staaf och menar att uppgifterna som framkommit den senaste tiden måste få hanteras av Polismyndigheten.

På frågan om Bydén kände till uppgifterna som framkommit efter avslöjandet samt om han meddelade sin uppdragsgivare svarade han följande i SVT:s "30 minuter":

– Om man pratar om mig som person och mitt säkerhetsarrangemang och säkerhetsprövningar hanteras ju jag precis på samma sätt som alla andra höga chefer som har en särskild säkerhetsprövning. För det har inte varit någon dold relation med Linda. Det här har jag då skäl att anmäla i min säkerhetsorganisation, man har tittat på det här, man har gjort en bedömning och vidtagit vissa rutinåtgärder som jag inte tänker gå in på.

Micael Bydén: "Jag är inte naiv"

I programmet uttrycker han sitt stöd för Linda Staaf och menar att han förstår att frågan om stödet och relationen till Linda Staaf tas upp.

– Jag kan konstatera då att allt jag gör och allt jag säger och utsätts för i min roll kan ha en påverkan på förtroendet för mig som person men också påverka förtroendet för min organisation, säger Micael Bydén i programmet och fortsätter:

– Jag är inte naiv, jag förstår att det. I det här fallet kan jag delge det jag har gjort och jag hoppas att både min personal och allmänheten ser det här för vad det är och mer har jag inte att säga.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!