Stig Salming berättar om saknaden efter Börje.
Stig Salming berättar om saknaden efter Börje. - Foto: Jessica Gow/Stina Stjernkvist/TT

Stig Salming om saknaden efter Börje: "Försöka ta den här tjuren vid hornen"

Börje Salming såg sin bror Stig Salming som sin fadersfigur. Nu berättar storebrodern mer om saknaden efter Börje och deras fina syskonrelation.


Den 24 november dog ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av ALS, endast ett halvår efter att hockeyikonen gått ut med att han drabbats av sjukdomen. Salming somnade in i sitt hem i Nacka, omgiven av sin familj.

Under tisdagen tog Börje Salmings familj och vänner avsked av hockeyikonen i Stockholm. Begravningen var stängd för övriga gäster då familjen valde att hålla gravläggningen privat för att få en sista stund tillsammans att säga farväl.

Stig Salming: "Gömma mig"

Medan familjen sörjer väljer storebror Stig Salming att göra intervjuer och svara på frågor för att de andra i familjen ska få lugn och ro.

– Jag har gjort bedömning att jag ändå inte mår bättre om jag skulle försöka gömma mig. Det är bara att försöka ta den här tjuren vid hornen och böka på, säger han till Expressen.

Till tidningen berättar Stig Salming att Börje brukade beskriva honom som "sin faderfigur", ett ord Stig själv aldrig skulle använda.

Stig Salmings oro för brodern Börje Salming

När Börje Salming slog igenom i Toronto Maple Leafs 1973 kunde Stig inte se de storslagna matcherna på tv. I stället fick han läsa hur NHL-spelare försökt skrämma Börje tillbaka till Sverige med hot och "farligt spel".

– Det började med att jag ringde och skällde på honom vid något tillfälle där han inte hade ringt och talat om för mig när det hade hänt något så jag fick läsa det i Expressen. Jag tyckte det var bättre att han hörde av sig så jag visste vad som väntade när jag öppnade tidningen eller såg löpsedeln. Då ändrade han på det så jag fick reda på det i tid när det hände saker, säger han och skrattar.

Stig Salming om sorgen: "Är skakad"

I all saknad och sorg efter broderns bortgång bearbetar han det mörka genom att träffa människor. Han hoppas även på ett genomslag i ALS-forskningen.

– Jag är skakad av att det gick så fort och man fick inte göra det man ville och sedan ska man försöka hålla ihop det nu. Det är svårt, säger Stig Salming till tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Norsk räktrålare drog upp död kropp

Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

1 timme sedan
Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

1 timme sedan
Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.