Hjulen rullar och julen kom tidigt. I dag reser Sverige och det gäller att vara försiktig på vägarna.
Hjulen rullar och julen kom tidigt. I dag reser Sverige och det gäller att vara försiktig på vägarna. - Foto: Christine Olsson/Gorm Kallestad/TT

​Så här undviker du olyckan och kör säkert i julhelgen

Hjulen och julen kom tidigt! I dag är det en stor resdag för många som ska fira jul med släkt och vänner. Det gäller med andra ord att vara ute i god tid på vägarna. Här är allt du bör ha i åtanke innan du ger dig ut på juläventyr.


Så här undviker du olyckan och kör säkert i julhelgerna när jultrafiken är som mest påtaglig. Kanske är du på vägarna till stugan på landet, eller till släkt och familj eller skidbacken.

Oavsett vart du än tänkt åka finns det flera saker att tänka på inför avresan och inför julhelgerna som är bland de mest olycksdrabbade tiderna i trafiken. Kring julafton och nyår är vägarna som mest trafikerade. Det snabbt i kombination förändrade väderförhållanden gör att fler trafikolyckor sker än vanligt, skriver Mölndals-Posten.

– Undvik brådska och stress, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig och pressekreterare i Riksförbundet M Sverige, till Mölndals-Posten.

Byt förare vid längre sträckor i jultrafiken

Innan du beger dig ut på vägarna är det viktigt att du som förare är utvilad och nykter. Det är även bra om du undviker att åka i sista minuten och undviker att sätta snäva tidsmål. 

– Vid längre resor är det bra att byta förare om möjligheten finns. Det för att vara fokuserad hela resan. Det är också bra att stanna och pausa – och verkligen inte rattsurfa, säger Tony Gunnarsson.

Föraren och bilens skick är avgörande

Tony Gunnarsson berättar även att det inte bara är förarens skick som är det viktiga. Man bör också se till att fordonet är i gott skick och har bra vinterdäck innan resan mot julens äventyr börjar.

– Det är viktigt att kontrollera däckens lufttryck och att alla lampor fungerar. När du kör ska du helst välja större, mittseparerade vägar. Det är säkrare med mitträcke på vägen, säger Tony Gunnarsson till tidningen.

Är det även halt underlag kan man inte trycka nog på hur viktigt det är att planera sin körning i god tid.

– Du har en betydligt längre bromssträcka när det är halt ute. Planera din körning längre fram. Slår det till exempel om till rött längre fram på vägen måste du anpassa hastigheten och börja bromsa mycket tidigare än om det är varmt ute, säger Patrik Jansson, grundare för Teoriappar till Nyheter24.

Här kan du även läsa mer om vilka prylar som kan hjälpa- och rädda dig i jultrafiken!

Jul
/
Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!