Delar av det magnifika pepparkaksbygget.
Delar av det magnifika pepparkaksbygget. - Foto: Robert Johannesson

Så här har du aldrig sett Hogwarts – 12 kilo deg och spagetti

Robert Johannesson imponerar stort med det sagolika pepparkaksbygget. Med flera kilo deg och socker har han "trollat ihop" Hogwarts – och magiskt gott kommer det att bli när det väl ska ätas.


Under julen är det många som bygger upp ett vinterland med hjälp av pepparkakor, kristyr och en hel del socker. Beroende på hur mycket deg du använder kan ett litet pepparkakshus i stället byggas till stora pampiga julbyggnader att beskåda (och äta med ögonen) tills man efter jul kan tugga i sig bygget.

Men varför inte ta det hela ett steg längre och konstruera en välkänd och förtrollande skola? Det gjorde Robert Johannesson från Rödeby när han kavlade upp ärmarna och "bakade ihop" trollskarlsskolan Hogwarts, vilket SVT Blekinge var först att skriva om.

– Bygget tog ganska exakt en månad att bygga, säger Robert Johannesson till Nyheter24.

Harry Potter loggan är på plats

För Robert Johannesson kan det här med att bygga ihop ett välsmakande pepparkakshus verka som en bagatell. I flera år har han tagit knåpat ihop kända byggnader, så som Eiffeltornet och Notre-Dame, men i år blev Roberts pepparkakshus betydligt större än tidigare.

Pepparkaksbygget är detaljrikt och Robert har lagt ner stor möda på att få till det något utmanande bygget. De många spirande tornen, dörrar och fönster och den kända bron samt Harry Potter loggan är på sin rätta plats.  

– Hade jag varit mer strukturerad hade det gått fortare. När jag börjar vet jag inte riktigt hur det ska sluta. Därför är bland annat innergårdarna noga spritsade enligt hur de ser ut i filmerna. Det är det dock tyvärr ingen som ser dem eftersom bygget av torn och tak döljer det mesta.

Magiskt bygge och trollkarlsskola. Foto: Robert Johannesson

Spagetti håller bygget i schack

Det enda kravet Robert har för sina ståtliga pepparkaksbyggen är att de ska vara ätbart. Därför använde han bland annat pumpafrön och mandelspån som takplattor och spagetti som armering. Det gör även bygget starkare. Bygget består av 12 kilo sockerbitar, 12 kilo deg och 12 kilo kristyr.

På frågan om bygget är en hyllning till J.K Rowlings böcker om Harry Potter svarar Robert Johannesson:

– När det gäller Harry Potter-fan eller inte, jag gillar filmerna men har inte läst böckerna. Nej jag är nog en vanlig "gillare" snarare än ett fan, säger han och tillägger att bygget inte kommer toppas av framtida byggen.

– Nu får det bli något mindre nästa gång, men kanske med lite mer finess.

Det förtrollande bygget är detaljrikt. Foto: Robert Johannesson
Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!