33 dagar i rad ordnar Hemlösa.se julbord i Stockholm.
33 dagar i rad ordnar Hemlösa.se julbord i Stockholm. - Foto: Fredrik Persson/Johan Nilsson/TT

Här dukas det upp gratis julbord för hemlösa 33 dagar i rad

På centralen i Stockholm ordnas ett gratis julbord 33 dagar i rad. På plats samlas initiativtagare och makthavare för att sprida värme under julens kalla dagar.


Från den 27 november till den 29 december anordnas Hemlösas julbord på centralen i Stockholm. Bakom initiativet står den icke vinstdrivande organisationen Hemlösa.se och Urbal deli.

Under onsdagen var Aftonbladet på plats och tog del av hjärtskärande historier om människor vars liv präglas av hemlöshet, men också den värme som sprider sig när initiativtagare stöttar utsatta personer i juletid.

På Centralstationen arbetar Markus Åkerberg, restaurangchef på Urban Deli, som samarbetar sedan en tid tillbaka med Hemlösa.se för att få överblivna sallader och smörgåsar till hemlösa.

– Vi kommer ha in ungefär 30-60 hemlösa personer här varje dag, säger Markus Åkerberg, till tidningen.

Annie Lööf serverade glögg

Under de dagarna som julbordet för hemlösa arrangeras är även olika makthavare på plats och hjälper till. När Aftonbladet är på plats är det just Centerpartiets partiledare Annie Lööf som serverar glögg till gästerna.

– Det är många som gör viktiga insatser för hemlösa. Kommunerna, kyrkorna och civilsamhället, säger Annie Lööf till tidningen och fortsätter:

– Vi gör ju många olika delar. Det första handlar om en stark socialtjänst i hela landet som ska möjliggöra för människor få tak över huvudet. Där är det kommunernas ansvar. Utöver det att säkerhetsställa att vi bygger mer bostäder, minskar psykiska ohälsan och ser till att man får hjälp tidigt för att kunna behålla sitt jobb eller ta ett arbete, säger Annie Lööf

Annie Lööf. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Människor väljer inte hemlöshet

På plats fanns även Cecilia Hjortzberg som är volontär på organisationen och är en av de som hjälper till med julbordet under onsdagen. Och vad det här initiativet betyder för Cecilia summerar hon med ett ord:

– Medmänsklighet. Många hemlösa känner sig ensamma och till Hemlösas julbord kan de komma och äta, finna en gemenskap och känna att någon ser och lyssnar. Det är otroligt mycket kärlek runt borden, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns flera fina initiativ från olika ideella organisationer. Hemlösa.se delar bland annat ut frukost vid centralen varje morgon, året om. Den 20 januari uppmärksammas hemlösas dag med en liten gala där hemlösa.se tillsammans med Urban deli delar ut ca 1000 matlådor.

Hon vill även öka förståelsen för varför man blir hemlös, då många ofta tror att det är något man själv väljer.

– En växande orsak till hemlöshet kombinationen lågavlönade jobb och bristen på billiga hyresrätter. Lägg där till svårigheter att få rätt hjälp inom vården

Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!