Vanliga missen: Sopsortera rätt i jul
Vanliga missen: Sopsortera rätt i jul - Foto: Martina Holmberg / TT & Anna K Eriksson / TT

Vanliga missen: Så sopsorterar du rätt i jul

Hur ska man sortera julklappspapper, snören och allt annat som hör till julen? Vi har sammanställt en lista så att du slipper göra de vanligaste missarna.


När julklapparna är öppnade och julfirandet börjar lida mot sitt slut är det dags att ta hand om resterna.

Hur ska man då sortera julklappspapper, snören och allt annat som hör till julen? Vi har sammanställt en lista från SYSAV så att du slipper göra de vanligaste missarna. 

Julklappspapper och snöre 

Julklappspapper sorteras som en pappersförpackning. Ta bort snören från julklappspapperet och släng snörena i det vanliga hushållsavfallet. Det är viktigt att snören och julklappspapper inte blandas eftersom det förstör möjligheterna till återvinning.

Plocka bort frigoliten (block och chips) som skyddar varan i kartongen, de sorteras som plastförpackning.

Chokladasken 

Efter man ätit upp alla godheter så gäller det att slänga asken rätt. Chokladasken sorteras som plastförpackning. 

Foto: Pexels

Trasiga porslinstomtar och julgranskulor

Det är inte ovanligt att någon porslinstomte åker i golvet, eller granen välter under dansen. När olyckan är inne kan det vara bra att hålla koll på hur spillrorna sorteras. 

Den söndriga porslinstomten lämnas på återvinningscentral för tegel, grus, porslin och jord. Julgranskulorna sorteras som restavfall och slängs alltså i vanliga sopporna. Lägg dem inte bland glas!

Glögg glasflaskan

Det är viktigt att sortera glas rätt och inte blanda färgat glas med ofärgat. Kom även ihåg att korken inte ska slängas med flaskan, utan sorteras som metall. 

Julkorten

De som läst klart julkorten och inte vill spara dem ska vara uppmärksam på att julkort inte ingår i tidnings- och förpackningsinsamlingen. Julkort sorteras som restavfall och kan slängas i hushållsavfallet.  

Färgade pappersservetter

Det kan vara kul att piffa upp dukningen med färglada servetter under julen. Värt att tänka på är dock att dessa inte slängs rakt i soporna. Tidigare sorterades färgade servetter som restavfall på grund av gifter i färgen, men numera ska de i många kommuner läggas i komposten. 

Undantaget är servetter med guld- och silverdetaljer – de bör du däremot slänga i soppåsen eftersom de kan innehålla tungmetaller. Har du ingen kompost går det bra att lägga servetterna i vanliga soppåsen.

Julgranen

När det väl blir dags att slänga ut julen är det viktigt att veta hur julgranen ska hanteras. Julgranen kan lämnas på en återvinningscentral. Ibland erbjuder också bostadsrättsföreningen, fastighetsägaren eller kommunen lokal insamling av julgranar. 

Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!