- Foto: Janerik Henriksson/TT

Nyårschocken: Kräftor dubbelt så dyrt som hummer

Blir det hummer serverat på fin porslinet i nyår? Eller avstår du? Dagarna innan helgens festligheter meddelar fiskhandlare att kräftor blivit dyrare än den annars vanliga dyrgripen – hummern.


Hummer är en klassiker som förrätt eller som middag till nyår. Läckerheten var under slutet av 1800-talet fattigmansmat och tillgången var större än efterfrågan. Men ju mer sällsynt hummern blev desto dyrare blev den och krognotan för kräftdjuret blev rejält saftigt.

Nyårsafton närmar sig med stormsteg och återigen kommer borden dukas upp med högtidens godheter så hummer. Men nu har något ovanligt hänt – kräftorna har blivit dyrare än hummern.

Skyhögt pris på kräftor

– Det är extremt sällan kräftan är dyrare än hummern, säger Joakim Sandberg, fiskhandlare på Smögen, till P4 Väst.

Joakim Sandberg som intervjuats av radiokanalen är fiskhandlare i Sotenäs, norr om Göteborg. Den minskade tillgången ska bero på det blåsiga vädret.

– I dag kostar stor kräfta 700 kronor kilot på aktionen och det innebär att vi får lägga påslag på drygt 200 kronor för att tjäna någonting. Så den är dyrare än hummern just nu eller likvärdig, säger han i radion. 

Sällsynt med prisförändringar

Fiskhandlaren Joakim Sandberg berättar att prisförändringen sker "extremt sällan" men menar att fisket har fortsatt hållit sig oförändrat. Försäljningen av hummer i Sötenäs har däremot gått ned.

– Men i resten av Sverige, vi skickar en del hummer runtom, där håller det sig. Det har nog till och med gått upp, så det går på ett ut för oss, säger han till radiokanalen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!