Nya förslaget: Förbjud fyrverkerier – för djurens skull
Det är inte bara djur som finner fyrverkerier obehagliga, även människor kan känna att smällarna blir ett stressmoment. - Foto: Pexels

Nya förslaget: Förbjud fyrverkerier – för djurens skull

Svenska Djurskyddsföreningen (SDF) och Riksföreningen ”Stoppa fyrverkerier för Privatpersoner” går tillsammans ut med en kampanj för att stoppa fyrverkerier för djurens och miljöns skull.


Snart vankas det ett nytt år och vid tolvslaget smäller det till rejält runt om i hela världen. Fyrverkerier har länge varit en nyårstradition och även om fyrverkerier är fina att titta på så finns det dem som inte uppskattar smällarna lika mycket.

Nyheter24 har tidigare tipsat om hur du för djurens bästa ska tänka inför firandet!

Vill stoppa fyrverkerierna för djurens skull

Nu går Svenska Djurskyddsföreningen (SDF) och Riksföreningen ”Stoppa fyrverkerier för Privatpersoner” ut med en kampanj för att stoppa fyrverkerier för djurens skull.

Enligt SDF påverkas långt fler än bara hundar av fyrverkerierna..

”Hund-, katt- och hästägare har vittnat om svåra traumatiska upplevelser för sina djur. De höga ljuden kan orsaka allvarlig psykisk stress, fysiska skador och dödsfall”, skriver SDF i ett pressmeddelande.

"Fyrverkerier är för mig en gåta"

– Att det fortfarande är relativt fritt att använda fyrverkerier är för mig en gåta. Den kortsiktiga glädjen det ger några få måste vägas mot alla de konsekvenser fyrverkerier för med sig; lidande djur, traumatiserade människor och enorma mängder miljögifter i naturen, säger SDF:s generalsekreterare Maria Lönn i ett pressmeddelande

RSFP:s ordförande Rasmus Palmqvist kommenterar också kampanjen och tillade:

– Berättelserna stärker tesen om att det här inte bara är ett problem för hundar, det finns enormt många andra djur och även människor som mår mycket dåligt av fyrverkerier, säger RSFP:s ordförande Rasmus Palmqvist.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!