Nu gäller det att vara extra vaksam och hjälpa dina djur inför Nyårsafton.
Nu gäller det att vara extra vaksam och hjälpa dina djur inför Nyårsafton. - Foto: Pixabay

Nyårsaftons värsta faror för katt och hund

Det är snart dags för Nyårsafton då våra pälsklingar skräms av fyrverkerier. Så länge raketer och smällar finns måste vi anpassa oss efter våra djur för att de ska må bra under vårt firande. Här tipsar Nyheter24 hur du för djurens bästa ska tänka inför firandet!


Det nalkas för nyårsfirande och färgsprakande raketer som skjuts upp i skyn. Antalet raketer som smälls runt nyår har minskat en del de sista åren. Nu får enbart smällare användas av den som har rätt utbildning och rätt tillstånd för det.

Men för dig som har en eller flera fyrbenta vänner och bor i ett tätbebyggt område där det ofta smälls nyårsraketer kan det innebära ett lidande för din pälskling när det nya året firas in med dunder och brak!

Smällarna och visslingarna från raketer kan göra fysiskt ont för ditt djur, och detta kombinerat med det blinkande ljuset kan skrämma din hund eller katt. 

Så tränar du din hund eller katt inför Nyårsafton

Inför tolvslagets höga smällar kan man träna sitt djur även om den inte är rädd. En hund kan utveckla rädsla för fyrverkerier trots att den inte visat tecken på det tidigare.

– Till exempel kan du sätta på pangpang-ljud och sedan ge hunden något gott. Det beror lite på vad du har för hund. Vissa får kanske den positiva upplevelsen av lek, snarare än av mat. Det är viktigt att träningen genomförs med låg volym i början. Så länge hunden verkar lugn kan du sedan öka volymen successivt varje träningspass. Höj aldrig så mycket att hunden blir orolig, ta det hellre försiktigt, säger Emma Almquist till Sveland Djurförsäkringar.

Behandling av rädsla för fyrverkerier

Om du har möjlighet kan du åka utanför stan eller någonstans där det inte skjuts så mycket fyrverkerier. Flera hotell nära flygplatser, där det är fyrverkerifritt, erbjuder till exempel övernattning med hund.

Men blir det nyår hemma så är det bra om du skapar en trygg atmosfär i hemmet för ditt djur. Tänk på att dra för gardiner för att minska ljud och ljus. Desto färre intryckt desto bättre! Ha även på musik och stäng dörrarna.

Det är också viktigt att du själv håller dig lugn om du tycker att det är obehagligt med smällare. Låt inte din rädsla spegla av sig på ditt djur!

Ge gärna ditt djur något att tugga på eller något godbit att mumsa på för att dra uppmärksamheten från fyrverkerierna. Se även till att hunden är rastad och att din katt kommit in innan de värsta nyårsraketerna brakar loss på natthimlen. 

Om din hund eller katt är väldigt rädd i samband med fyrverkerier kan en kortsiktig behandling med receptbelagd ångestdämpande medicin ibland vara nödvändig. Rådfråga med din veterinär först.

Låt din hund eller katt få vila upp sig

Även dagarna efter Nyårsafton och de höga smällarna från raketerna kan din pälskling uppleva stress och ångest. Minsta ljud, fastän det inte är fyrverkerier, kan dagarna efteråt medföra stora reaktioner och upplevas obehagligt för din hund eller katt.

Är du ute på promenad med din hund är det bra om du fortsatt håller hunden kopplad under promenader och vänta även med att släppa ut katten. Återhämtning i en stressfri miljö kan göra dunder för de små djuren. Låt därför din hund eller katt få vila ostört och låt de gömma sig i bostaden om de vill det. 

Källa: Firstvet och Sveland Djurförsäkringar

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!