Familjen har startat en insamling för Luna.
Familjen har startat en insamling för Luna. - Foto: Privat

Luna, 10, överfölls i Skellefteå – mamman om nya vardagen: "Väldigt slitsamt"

10-åriga Luna överfölls av en 15-åring i Skellefteå och bor fortfarande på sjukhuset efter våldsdådet. Till förmån för Luna har familjen startat en insamling och vill se en "lex Luna" – en möjlighet för skola och socialtjänst att dela information.


Överfallet i Morö Backe i Skellefteå sommaren 2022 fick stor uppmärksamhet. Flickan som överfölls av den 15-årige pojken är Luna, som nu fyllt 10 år. 

Efter rättegången om mordförsöket och den grova våldtäkten har familjen tidigare genom sin faster berättat om brottet samt vreden över att skola och socialtjänst inte ingrep mot den 15-årige pojken förrän allt var för sent. Både socialtjänst och skola hade tidigare rapporterat om allvarliga händelser där pojken varit inblandad. 

Den 14 december dömdes 15-åringen för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Skellefteå tingsrätt. Här kan du läsa mer om händelsen i sin helhet.

Luna bor fortfarande på sjukhuset

Det är oklart hur länge Luna låg skadad på marken i det skogsområde hon hittades i – med sitt eget skosnöre knutet om halsen som en strypsnara. Lunas skador var livshotande och hon låg länge i koma, enligt läkarna var hon nära döden.

I en tidigare intervju med Aftonbladet har familjen i december 2022 berättat att Luna inte längre kan prata, röra sig eller äta själv efter överfallet hon utsattes för i somras. Hon har fått skador för livet och är fortfarande på sjukhus. När hon kommer kunna flytta hem blir det med personlig assistans och tillsyn dygnet runt. 

– Luna mår ändå helt okej. Hon har både bra och dåliga dagar. Så vi tar varje dag som den kommer. Vi längtar alla tills vi kan bo hemma hela familjen tillsammans igen. Det är väldigt slitsamt att vara så uppdelade som vi är nu när Luna bor på sjukhuset, säger Lunas mamma till Nyheter24.

Insamling för Lunas framtid

Luna kan röra sig lite från axlarna och uppåt men sitter i rullstol men övriga viljemässiga rörelser är svåra. Framtiden är oviss och Emma berättar att familjens fokus nu ligger på att vara närvarande hos Luna.

Familjen har sedan december 2022 en insamling dit pengar ska gå till allt Luna kommer att tänkas behöva nu och i framtiden. 

– Pengarna ska bland annat gå till att köpa en handikappanpassad bil så Luna kan åka med i sin rullstol, säger Lunas mamma.

Familjen vill införa "lex Luna"

Familjen vill se en lagändring efter våldsdådet som bland annat möjliggör att myndigheter kan dela information lättare, en "lex Luna". I en intervju med Expressen har Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uttryckt sig positivt om en lagstiftning.

En "lex Luna" skulle kunna medföra en skyldighet för de offentliga aktörerna att dela information till exempelvis polisen som är av betydelse för att kunna förhindra att brottslighet sker.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!