15-årig pojke överföll 9-årig flicka – döms nu till vård
Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. - Foto: Jonas Westling/TT

15-årig pojke överföll 9-årig flicka – döms nu till vård

En femtonårig pojke döms för grov våldtäkt och mordförsök på en nioårig flicka i lågstadieåldern i Skellefteå. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.


En rättspsykiatrisk undersökning har visat att pojken lider av en allvarlig psykisk störning. Både åklagaren Andreas Nyberg och pojkens försvarare Jens Nyström har därför yrkat på rättspsykiatrisk vård.

15-årige pojken i Skellefteå döms till vård

Skellefteå tingsrätt, som redan tidigare meddelat att pojken bedöms skyldig, går nu på åklagarens linje.

– Vi har tidigare under rättegången kommit fram till att det är övertygande bevisning om de här gärningarna. Efter det rättspsykiatriska utlåtandet har vi kommit fram till att den tilltalade ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger lagman Christel Lundmark.

Enligt tingsrätten finns risk för att pojken återfaller i "brottslighet av allvarligt slag".

Pojken ska även betala 730 000 kronor i skadestånd till flickan, och betala skadestånd till flickans föräldrar.

9-åriga flickan hittades i skogsområde

Det var den 7 juli som förbipasserande hittade en svårt skadad flicka i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Hon hade utsatts för våldtäkt och grovt våld.

Polisen kunde därefter gripa en pojke som befann sig i närheten och som omgående blev misstänkt för överfallet.

Pojken var enligt folkbokföringsuppgifter 13 år gammal, men i förhör uppgav han själv att födelsedatumet som registrerats var fel och att han i själva verket var 15 år. Detta bekräftades av pojkens föräldrar och senare av en medicinsk åldersbedömning som talade för att han var 15 år eller äldre.

Åldersfrågan är av stor betydelse, eftersom en person blir straffmyndig vid 15 års ålder.

Pojken i Skellefteå har erkänt delar

Pojken åtalades i slutet av september vid Skellefteå tingsrätt för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Han har förnekat åtalspunkten mordförsök, men accepterar rubriceringarna grov våldtäkt mot barn och synnerligen grov misshandel. Tingsrätten anser dock att han varit medveten om att flickan riskerade att dö.

Här kan du läsa om pojkens första ord om det brutala våldet.

– Vi har prövat alla den tilltalades uppgifter mot bevisningen och kommit fram till att han har insett risken för att den här flickan skulle kunna komma att avlida till följd av strypvåldet, och att han har varit likgiltig inför den risken i ett skede när han har lämnat henne, säger Christel Lundmark.

Enligt svensk rättspraxis ska personer med en allvarlig psykisk störning dömas till vård snarare än fängelse om det inte finns "synnerliga skäl" för motsatsen.

Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning betyder att förvaltningsrätten, snarare än läkare, beslutar om utskrivning. Prövningen är individuell och görs återkommande, men i praktiken innebär det att vården kan ske på livstid.

Enligt TV4 vårdades flickan fortsatt på sjukhus tre månader efter överfallet. Hon kommer enligt åtalet att få bestående men och har på grund av sina skador inte kunnat höras.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!