Här är sex tecken på att din chef eventuellt är psykopat.
Här är sex tecken på att din chef eventuellt är psykopat. - Foto: Unsplash/Pixabay

Sex tecken: Då kan din kvinnliga chef vara psykopat

Misstänker du att din kvinnliga chef är lite väl.. ond? En psykopat ser anställda som utbytbara som kan bytas ut när som helst och visar ingen som helst medmänsklighet. Här är några varningstecken att se upp för.


Hur vet man att ens kvinnliga chef är psykopat? En modern myt många hört är att chefer är psykopater eller narcissister. Det här är en vanligt missuppfattning som fått frodas alltför länge. 

Ledarskapet är det som påverkar hur de anställda upplever stress och trivsel på arbetet. Den vanligaste formen av destruktivt ledarskap är de passiva cheferna som är frånvarande och undviker att fatta beslut. Här kan ett kränkande beteende och aggressivitet vara särskilt framträdande, något Dagbladet skriver om.

Men hur vet man då om det faktiskt gömmer sig en psykopat i sin kvinnliga chef? Och hur tar man sig igenom arbetsdagen med en psykopat?

– De har dålig självinsikt och en oförmåga att förstå hur deras agerande påverkar andra. Det kan därför vara bra att gå till chefen över henne om man har något man vill ta upp, säger Helene Tronstad Moe, docent i arbets- och organisationspsykologi vid Högskolan Kristiania.

Så vet du att din kvinnliga chef är psykopat

Råkar man ut för en narcissistisk chef bör man dokumentera saker, spara mejl och var särskild tydlig med vilken typ av beteende som chefen visar upp – och stå på dig. Här kan du även läsa om du misstänker att din mamma är en psykopat.

  1. Dina förklaringar betyder ingenting. Du får helt enkelt göra bättre ifrån dig på jobbet, enligt chefen.
  2. Gör du ett fel eller ett litet oskyldigt misstag blir chefen arg. Det är ingenting som accepteras av en narcissistisk chef.
  3. Chefen tar inte till sig kritik eller erkänner fel hon gjort.
  4. Din chef skyller alltid ifrån sig och är det du som tagit upp något du tycker är fel så kan det sluta med att du tror att du gjort fel. 
  5. Det spelar ingen roll hur bra din idé är. Din psykopatiska chef har även inga problem med att ta åt sig äran för de idéer du kommer med.
  6. Psykopaten drar sig inte för att tala om hur mycket denne gör för dig medan du gör inget för henne.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!