Så känner du igen om din mamma är en psykopat.
Så känner du igen om din mamma är en psykopat. - Foto: Pixabay

Här är 8 tecken på att din mamma är en psykopat

Bortstött och oälskad? Om du haft eller har en ovanligt ansträngd och ohälsosam relation med din mamma finns det flera tecken som kan avslöja om hon har psykopatiska drag.


Älskar psykopaten sina barn? Hur bemöter man en psykopatisk mamma egentligen och vilka tydliga varningstecken finns det att se upp för? 

Nu svarar psykologen Grethe Nordhelle hur man upptäcker en förälder som är en psykopat. I sin senaste bok "Barns uppväxt i händerna på psykopaten - Lidande och helande" skriver hon om sin uppväxtskildring om hur det är att växa upp med en förälder med psykopati.

– Jag kallar de flesta med psykopatiska drag för "vardagspsykopat". De har familjer, jobb och barn. De är experter på att skapa en fasad, så det kan vara svårt för utomstående att se att något är fel, säger Grethe Nordhelle till den norska tidningen Dagbladet.

Barnet känner sig oälskad

Känslan av ensamhet, att bli bortvald och bli utan vare sig tröst eller kärlek från sin mamma är några av de sköra stunder Nordhelle skriver om att hon upplevde som barn. I boken beskriver hon det självupplevda genom att gestalta sitt yngre jag som flickan "Line".

– Varje enskild episod, sedd isolerad, kan trivialiseras av vissa, men som en helhet upptäcker man ett mönster som gör det mycket allvarligare, säger Grethe Nordhelle. Om "Line" någon gång motsatte sig sin mamma, vilket hon sällan gjorde, blev det bråk. Därför blev hon tidigt ett tyst och anpassningsbart barn, trots att hon egentligen var en tjej med starka åsikter och vilja.

Den värsta manipulationstekniken

Till tidningen berättar hon att det inte råder några stora skillnader mellan kvinnor och män med psykopatiska drag. Män är däremot oftast fysiskt överlägsna och kan därför hota med våld, medan kvinnor använder "sin kvinnliga sårbarhet" för att manipulera sitt barn.

– Den starkaste manipulationstekniken som finns är att hota att ta sitt liv. Psykopaten skyr inga medel, säger hon.

Grethe Nordhelle menar att det är sällan en psykopat väljer att förändra sig till det bättre, och det kan därvlr vara svårt att ha en bra relation med sin förälder. Hon menar att en psykopat ofta anser att allt är andras fel och att det aldrig är något fel på dem själva.

Har man därför vuxit upp med en föräldrar som har psykopatiska drag är det viktigt att arbeta med sig själv – för sin egen skull.

– Ett klassiskt exempel är att det är en process av gradvis nedbrytning som sker under en längre tid. Människor har stort behov av bekräftelse och om vi systematiskt bryts ned så kommer vi få det svårt att tro på oss själva. Det är ett fenomen som kan utspelas på samhällsnivå och på gruppnivå, säger Anna Sulander, legitimerad psykolog på Emotivum i en tidigare intervju med Nyheter24.

Lista: Åtta tecken som avslöjar om din mamma är en psykopat

1. Din mamma saknar empati

2. Hon blir arg för små saker

3.  Visar inte omtanke eller kärlek

4.  Lider av en verklighetsstörning

5. Visar upp två skilda beteenden i hemmet och utanför hemmet

6. Är arg, hotar och manipulerar 

7. Hon ska alltid ha slutordet och därmed alltid ha rätt

8. Svårt att sätta sig in i din eller någon annans perspektiv och liv

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.