Frigör din sexuella kraft!
Frigör din sexuella kraft! - Foto: Privat/Pexels

Kvinnor behöver onanera mer – bästa knepen för att komma igång: "Sexgudinna"

Publicerades: 1 Feb, 16:27, Uppdaterades: 1 Feb, 20:26

Många kvinnor känner skam kring sin njutning och onanerar mindre – men nu är det slut på det! Här ger sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn sina bästa råd för hur du ska återerövra din sexuella kraft och onanera mer i vardagen.

Relaterat

Enligt en rapport från 2022 utförd av intimproduktsföretaget LELO onanerar närmare 40 procent av landets kvinnor aldrig eller bara någon gång om året. Motsvarande siffra för män ligger runt 15 procent. Trots detta redogör allt fler forskare att sexuell njutning är avgörande för vårt välmående och hälsa.

Nyheter24 har pratat med sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn om vikten av att prioritera sex och sexuell njutning i vardagen. Men varför onanerar kvinnor mindre än män? Erika menar att vi växer upp i ett samhälle som inte lär oss hur vi bygger upp eller tar tillbaka på vår inneboende sexuella kraft. För kvinnor är stress ofta kopplad till krav som gäller relationer.

– Det är något vi ofta får jobba med i vuxen ålder och många kvinnor bär på så mycket begränsningar i hur vi får leva sexuellt. När många kvinnor är i en sexuell relation förväntar vi oss att vi ska prestera likt en "sexgudinna" men det kan leda till att många kvinnor känner att de inte kan onanera, säger Erika Alsborn till Nyheter24.

Många kvinnor känner skam kring sin njutning

– Många vet inte hur de ger sig själv njutning eller känner sig äcklade för sin vagina. Ofta uppstår det ur känslan av att "sex inte är för sig själv". Sex är inte för sig själv utan det ger du till någon annan, vilket spär på känslan att något tas från en.

Erika Alsborn menar att många känner skam kring sin njutning, fantasier eller skam över hur de ser ut. Men faktum är enligt Erika att njutning inte bryr sig om hur du ser ut. Hon menar att din kropp och ditt nervsystem kommer ge dig njutning om du tar hand om dig och skapar kontakt med din kropp.

– Behandla dig själv och din kropp med kärleksfulla, positiva tankar och handlingar. Föreställ dig din kropp som ett tempel. 

Erika berättar att hon önskar att fler ska få förståelse om kvinnokroppen och att den är direkt kopplat till sexualitet, då det finns en stor orgasmpotential. Hon nämner att det finns bland annat klitorisorgasm, vaginalorgasm, g-punktsorgasm, energiorgasm och cervixorgasm.

Erika Alsborn visar ett yoniägg som kan ge dig ett bättre sexliv. Foto: Privat

Lista: Kom igång och onanerar mera

  1. Se onanin som din hälsorutin och onanera därför på daglig basis eller några gånger i veckan. Det kan få det att kännas mer "tillåtet" även fast du är gift eller har barn. Onanin har en mening och en plats i ditt liv som du nu förtydligat genom att få in den nya rutinen.
  2. Testa dig fram. Vad känns bäst? Låt dig stanna upp och känn efter hur din kropp svarar. Om du känner motstånd i början är det en god idé att du försöker normalisera tillståndet eftersom det i början kan kännas onormalt eller främmande i början.
  3. Testa dig fram med olika sexleksaker. En viss typ av dildo kan främja ens sexualitet och läkning. Se även sexleksakerna som en orgasm-utveckling som kan användas både i solo och partner sex.
  4. Gå en kurs i att onanera och upptäck maximal njutning. En instruktör och guidade övningar inom sexualiteten kan få dig att utvecklas som sexuell varelse.
  5. Var uppmärksam på din njutning och sensation. Låt inte dina tankar sväva iväg och känn in tillfället som en meditation. Tränar du upp ditt fokus och jobbar med sinnet fokuserar du på att vara mer närvarande i stunden.
  6. Om du är i en relation prata om onani med din partner och om dess positiva effekter som ni kan uppleva från att du tar hand om din solo-onani. För många kvinnor kan det vara extra viktigt att bibehålla den kontakten och relation med sig själv.

Nyheter24 premium är unikt innehåll bara för dig som är prenumerant.

Senaste nytt

Besked: Nej till nytt sjukhus i Växjö

Mordförsök med traktor – åtalad har släppts

Den 56-årige mannen misstänks ha bundit fastkvinnan vid en traktor och sedan kört med hennes kropp släpande efter fordonet på en gård i utkanten av Malmö. Efter rättegången släpptes den häktade mannen fri i väntan på dom.

Sydkorea utreder internationella adoptioner

Flera svenskar finns bland de adopterade koreaner vars ärenden kommer att granskas av Sydkoreas kommission för sanning och försoning. Kommissionen har beslutat att ta upp ytterligare 237 fall där man misstänker att handlingar förfalskats.

Haavisto ställer upp i presidentvalet

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet 2024, meddelar han på en pressträff. Enligt opinionsundersökningar är hans folkets favoritkandidat.

Slutspurt i EU:s migrationsmara

Kan EU-länderna enas om sin syn på migrationen? Hoppet är stort vid det ministermöte i Luxemburg som kan bana väg för en historisk uppgörelse i EU. Hundra meter kvar, säger inrikeskommissionären Ylva Johansson.

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.