Frigör din sexuella kraft!
Frigör din sexuella kraft! - Foto: Privat/Pexels

Kvinnor behöver onanera mer – bästa knepen för att komma igång: "Sexgudinna"

Många kvinnor känner skam kring sin njutning och onanerar mindre – men nu är det slut på det! Här ger sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn sina bästa råd för hur du ska återerövra din sexuella kraft och onanera mer i vardagen.


Enligt en rapport från 2022 utförd av intimproduktsföretaget LELO onanerar närmare 40 procent av landets kvinnor aldrig eller bara någon gång om året. Motsvarande siffra för män ligger runt 15 procent. Trots detta redogör allt fler forskare att sexuell njutning är avgörande för vårt välmående och hälsa.

Nyheter24 har pratat med sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn om vikten av att prioritera sex och sexuell njutning i vardagen. Men varför onanerar kvinnor mindre än män? Erika menar att vi växer upp i ett samhälle som inte lär oss hur vi bygger upp eller tar tillbaka på vår inneboende sexuella kraft. För kvinnor är stress ofta kopplad till krav som gäller relationer.

– Det är något vi ofta får jobba med i vuxen ålder och många kvinnor bär på så mycket begränsningar i hur vi får leva sexuellt. När många kvinnor är i en sexuell relation förväntar vi oss att vi ska prestera likt en "sexgudinna" men det kan leda till att många kvinnor känner att de inte kan onanera, säger Erika Alsborn till Nyheter24.

Många kvinnor känner skam kring sin njutning

– Många vet inte hur de ger sig själv njutning eller känner sig äcklade för sin vagina. Ofta uppstår det ur känslan av att "sex inte är för sig själv". Sex är inte för sig själv utan det ger du till någon annan, vilket spär på känslan att något tas från en.

Erika Alsborn menar att många känner skam kring sin njutning, fantasier eller skam över hur de ser ut. Men faktum är enligt Erika att njutning inte bryr sig om hur du ser ut. Hon menar att din kropp och ditt nervsystem kommer ge dig njutning om du tar hand om dig och skapar kontakt med din kropp.

– Behandla dig själv och din kropp med kärleksfulla, positiva tankar och handlingar. Föreställ dig din kropp som ett tempel. 

Erika berättar att hon önskar att fler ska få förståelse om kvinnokroppen och att den är direkt kopplat till sexualitet, då det finns en stor orgasmpotential. Hon nämner att det finns bland annat klitorisorgasm, vaginalorgasm, g-punktsorgasm, energiorgasm och cervixorgasm.

Erika Alsborn visar ett yoniägg som kan ge dig ett bättre sexliv. Foto: Privat

Lista: Kom igång och onanerar mera

  1. Se onanin som din hälsorutin och onanera därför på daglig basis eller några gånger i veckan. Det kan få det att kännas mer "tillåtet" även fast du är gift eller har barn. Onanin har en mening och en plats i ditt liv som du nu förtydligat genom att få in den nya rutinen.
  2. Testa dig fram. Vad känns bäst? Låt dig stanna upp och känn efter hur din kropp svarar. Om du känner motstånd i början är det en god idé att du försöker normalisera tillståndet eftersom det i början kan kännas onormalt eller främmande i början.
  3. Testa dig fram med olika sexleksaker. En viss typ av dildo kan främja ens sexualitet och läkning. Se även sexleksakerna som en orgasm-utveckling som kan användas både i solo och partner sex.
  4. Gå en kurs i att onanera och upptäck maximal njutning. En instruktör och guidade övningar inom sexualiteten kan få dig att utvecklas som sexuell varelse.
  5. Var uppmärksam på din njutning och sensation. Låt inte dina tankar sväva iväg och känn in tillfället som en meditation. Tränar du upp ditt fokus och jobbar med sinnet fokuserar du på att vara mer närvarande i stunden.
  6. Om du är i en relation prata om onani med din partner och om dess positiva effekter som ni kan uppleva från att du tar hand om din solo-onani. För många kvinnor kan det vara extra viktigt att bibehålla den kontakten och relation med sig själv.
sex
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.