Leif GW Persson om mördaren Anders Eklund: "Mycket hög återfallsrisk"
Anders Eklund försökt få sitt straff tidsbestämt vid två tillfällen – 2018 och 2023. - Foto: POLISEN & Maja Suslin/TT

Leif GW Persson om mördaren Anders Eklund: "Mycket hög återfallsrisk"

Dubbelmördaren Anders Eklund har återigen ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Något som tingsrätten avslagit. Ett beslut som Leif GW Persson välkomnar glatt.


Det har snart gått 15 år sedan 10-åriga Engla Höglund mördades. Ett mord som blev mycket uppmärksammat. Det är även 20 år sedan Pernilla Johansson gick samma öde till mötes. 

Mördaren Anders Eklund sitter inne för livstid för båda morden. Nu har han ansökt om att få sitt straff tidsbestämt – där han fick ett nej av domstolen. Något som kriminologen Leif GW Persson glädjas för. 

– Det var ett mycket glädjande beslut, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon. 

Fångades på bild

Våren 2008 hade tioåriga Engla Höglund lekt med sina kompisar vid en fotbollsplan. Efter att hon umgåtts med sina vänner cyklade hon hem, men fram kom hon aldrig. 

En intensiv sökinsats inleddes, och av en slump kom det fram att en förbipasserande privatperson fotograferat en bil i närheten av platsen där flickan försvann.

Bilen som fångats på bild kördes av Anders Eklund, som senare erkände mordet på Engla.

Anders Eklund fälldes för mordet, och i samband med utredningen kom det fram att han även låg bakom våldtäkten och mordet på 30-åriga Pernilla Johansson i Falun 2000. 

Han dömdes till livstids fängelse i oktober 2008.

Leif GW Persson: "Mycket hög återfallsrisk på en sån som han"

Sedan dess har Anders Eklund försökt få sitt straff tidsbestämt vid två tillfällen – 2018 och 2023.

Förra veckan kom beskedet från tingsrätten att hans ansökan avslagits, likt gången 2018 uppger SVT.

Ett beslut som Leif GW Persson välkomnar glatt. 

– Om jag skulle rangordna de där 200 livstidsdömda utifrån deras risk från fortsatt grov brottslighet, vill jag nog påstå att Eklund toppar den listan, säger han och fortsätter:

– Det är mycket hög återfallsrisk på en sån som han. Om man håller på med sånt som jag, då ska man undvika känslor när det kommer till de som man så att säga håller på med och studerar. Men just när det kommer till honom blir det lite knepigt, för att han är i mesta laget, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon. 

/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!