Stockholm

Nya Harry Potter-spelet väcker avsky i sociala medier: "Bojkotta"

"Hogwarts Legacy" kritiseras i sociala medier
"Hogwarts Legacy" kritiseras i sociala medier. Foto: Evan Agostini/TT/Stella Pictures

"Hogwarts Legacy" har inte hunnit släppas ännu, men har redan skapat debatt i sociala medier. Nu uppmanar upprörda Twitter-användare till bojkott av spelet.


Läs mer

I det nya spelet "Hogwarts Legacy" kan spelaren kliva in i Harry Potters magiska värld och testa på livet som elev på den mytomspunna trolldomsskolan Hogwarts. 

Det internationella releasedatumet är vid midnatt den 10 februari för Playstation 5, Xbox Series X och PC – men redan nu har spelet skapat en hetlevrad debatt i sociala medier.

Spelet kritiseras på Twitter

På Twitter anklagas personer som planerar att köpa spelet för att sympatisera med transfobi och homofobi. 

Anledningen till det är att J.K Rowling, författaren bakom Harry Potter-serien, vid flera tillfällen kritiserats för sina uttalanden kring just transpersoner och icke-binära.


J.K Rowlings omtalade tweet: "Inte hat att tala sanning"

Under sommaren 2020 publicerade J.K Rowling en över 3 000 ord lång essä på sin hemsida om könsidentitet. I den uttryckte hon skepsis mot trans-inkluderande lagar och "den nya transaktivismen", vilket QX tidigare skrivit om.

I en omdiskuterad tweet har hon även tagit ställning i debatten om biologiska kön.

"Om kön inte är verkligt så existerar inte samkönad attraktion. Om kön inte är verkligt så raderas den levda verkligheten för kvinnor globalt. Jag känner och älskar transpersoner, men att radera konceptet kön tar bort möjligheten för många att på ett meningsfullt sätt diskutera om sina liv. Det är inte hat att tala sanning", skrev Rowling i juni 2020.

Flera skådespelare som medverkade i Harry Potter, däribland Emma Watson (Hermione Granger) och Rupert Grint (Ron Weasley) har gått ut offentligt och tagit avstånd från J.K Rowlings uttalanden.

Har J.K Rowling varit med och tagit fram Hogwarts Legacy?

Av allt att döma har J.K Rowling inte varit delaktig i att ta fram spelet. I en frågestund som utgivarna Warner Bros hade om spelet 2020 skrev man följande, enligt spel-nyhetssajten Polygon:

"J.K Rowling är inte direkt involverad i skapandet av spelet, men hennes extraordinära författarskap är däremot grunden till alla projekt i The Wizarding World."

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.