Psykologen berättar: Därför gråter du efter orgasm
Att gråta efter att man kommit under sex är mycket vanligare än många kanske tror. - Foto: Pexels

Psykologen berättar: Därför gråter du efter en orgasm

Att gråta efter sex kan kännas konstigt och nästan lite obehagligt, men det är faktiskt mycket vanligare än vad många tror. Nyheter24 har pratat med psykologen Linn Heed som berättar om fenomenet och varför det sker.


Har du någonsin haft sex och plötsligt börjat gråta direkt efteråt? Kanske är det i samband med en orgasm eller utlösning? Det kan kännas udda och konstigt men hör och häpna, du är verkligen inte ensam. Att fälla tårar efter en orgasm är mycket vanligare än vad många kanske tror. 

PCD – känslourladdning

Att gråta i samband med sex har den medicinska termen PCD (post-coital dysphoria) och innebär att man hamnar i en typ av känslourladdning. Detta sker då hormonen oxytocin utsöndras i kroppen, något som sker i större mängd under en orgasm eller utlösning, berättar psykologen Linn Heed från Stockholms Mansmottagning för Nyheter24.

Hon förklarar att oxytocin även är samma hormon som släpps hos mammor som ammar sina barn. Då får man också en väldigt hög utsöndring av oxytocin. Det gör att man blir mer gråtmild och mer emotionellt laddad. 

– Under en orgasm så kommer man lättare i kontakt med känslor av sorg, ilska och ångest. Man släpper mer på sin gard och då kan olika känslor bubbla upp till ytan lättare, säger hon och tillägger:

– Men det är också för många väldigt emotionellt befriande att nå orgasm och utlösning. Vilket också gör att man blir lite mer sårbar både inför sig själv och den man har sex med. 

Undertryckta och förbjudna känslor

Linn Heed berättar att under sex så kan undertryckta och mer förbjudna känslor komma lättare till uttryck. Då är det helt enkelt inte konstigt att man har lättare till gråt.

Trots att det är vanligt att gråta efter en orgasm så kan det vara ett svårt ämne att snudda vid. Hur ska man då prata om det hela med den man har sex med? 

Linn Heed ger några tips på hur man kan beröra ämnet. Enligt henne är det viktigaste att försöka avdramatisera det hela (om inte det är något allvarligt som ligger bakom gråtet).

– Det är ofta så att den som gråter inte ens vet varför de gör det. Därför kan det vara viktigt att markera detta för den andra parten. Att det inte behöver vara något allvarligt eller något den andra gjort, säger hon till Nyheter24.

– Man får hoppas att den man har sex med får en att känna sig tillräckligt trygg för att kunna prata om det hela. Det är väldigt viktigt.

Psykologens tips: Anklaga inte varandra

Hur kan man stötta den som går igenom denna känslourladdning då? 

– Det viktigaste är att finnas där för den andra. Kanske behöver den bli hållen, klappad på? Känna att det är helt okej att reagera såhär, säger hon.

– Men även här, ha en öppen dialog och lyssna på den andra och på varandra. Det är viktigt att inte lägga någon skuld på varandra. Avdramatisera det lite för det är mycket vanligare än vad man tror, det är bara det att vi inte pratar om det så mycket. 

sex
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.