Love randberg odlar sitt eget snus hemma på gården
Love randberg odlar sitt eget snus hemma på gården - Foto: Privat/Martina Holmberg / TT

Love, 26, odlar sitt eget snus: "Djävulskt mäktig känsla"

För en som snusar varje dag kan kostnaden snabbt bli hög. Nyheter24 pratar med Love Randberg som odlar sitt eget snus hemma, om hur mycket man sparar på det och varför han gör det.


I dag kostar en snusdosa mellan 30-60 kronor beroende på styrka och sort. För en person som snusar flera dosor om dagen kan priset lätt dra iväg och bli väldigt dyrt.

För att få ner priset per dos är ett sätt att odla egen tobak. En som odlar sitt eget snus är Love Randberg och han får på så sätt ner priset på sitt snus.

I en intervju med Nyheter24 berättar han hur idéen uppkom och vad han egentligen tjänar på att göra sitt eget snus. 

–  Idéenuppkom för cirka ett år sedan. Vi flyttade ut till en gård och då hade jag bestämt mig för att jag skulle börja odla själv, säger Love Randberg till Nyheter24.

Så lång tid tar det att odla eget snus

Love har bara odlat snus under en säsong, men planerar att odla mer i år igen. Fröna sår han under våren och låter dem sedan växa ute hela sommaren innan han skördar.

Under förra året odlade han 40 snusplantor som han sedan arbetade ihop och smaksatte till riktigt snus. Under hösten kunde Love testa sin första egna snus.

– Det räckte i fyra månader ungefär. Men det var för att jag inte fick så bra avkastning. Jag odlar i Sundsvall så det är kortare säsong. Folk som bor i södra Sverige kan få mycket större avkastning per planta. I år planerar jag att odla 120 plantor så att det räcker hela året, säger Love.

I år ska Love odla 120 snusplantor hemma på gården. Foto: Privat

Därför började Love odla eget snus

Love började först odla sitt eget snus för det var en rolig ide och för att han upplevde att det skulle vara häftigt att vara självförsörjande på något. Den ekonomiska biten var inget som lockade honom från början, berättar han för Nyheter24.

– Det var en djävulskt mäktig känsla att ta första prillan och veta att man hållit på med den sedan våren och att man gjort allt själv, säger Love.

Hur mycket har du sparat på att odla ditt eget snus?

– Det är svårt att säga, man måste köpa krukor att så i och spadar för att gräva och sånt. Fröna tar man från tidigare år eller byter med andra odlare och så är det lite kemikalier som ska med men det är inte så mycket som ska i. Sedan elen när man kör det på spisen, säger Love till Nyheter24 och fortsätter: 

– Så jag tror att en dosa kostade mig bara några kronor. Men i år tror jag det kommer bli ännu billigare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!