Morgonpersoner ska ha svårare att drabbas av både schizofreni och depression
Morgonpersoner ska ha svårare att drabbas av både schizofreni och depression - Foto: Pexels

Vassaste knepen: Så går du från nattuggla till morgonperson

Att vakna tidigt på morgonen har flera hälsoaspekter och kan göra dig mer produktiv. För en nattuggla kan det vara riktigt svårt att komma upp tidigt på morgonen. Nedan listar vi fem sätt som får dig att bli en morgonperson.


De mest extrema morgonmänniskorna vaknar runt klockan 05:30 och går och lägger sig vid 20:30, men även om du vaknar vid klockan 07 räknas du enligt sömnexperter som en morgonperson, vilket Time var först att skriva om.

Människor som är nattugglor har oftast väldigt svårt att ställa om sig till att bli riktiga morgonmänniskor, vissa kan till och med behöva hjälp av en sömnexperter för att lyckas ställa om.

Att vara en morgonperson har många hälsofördelar. Morgonpersoner ska ha svårare att drabbas av både schizofreni och depression och annan forskning visar även att morgonpersoner är mer produktiva, skriver Times på sin hemsida.

5 tips på hur du blir en morgonperson

1. Utsätt dig för ljus

Det första steget för att bli en morgonperson är att utsätta sig för starkt ljus. Ljuset kommer ge dig hormonet melatonin och starta din inre klocka. När du vaknat, försök att komma ut i friska luften för att komma igång och starta dagen.

2. Ställ om lite i taget

Ta inte allt på en gång. För människor som har svårt att ställa om kan man börja med en halvtimme i taget och sedan vänta några dagar innan man flyttar fram ytterligare en halvtimme, det kan göra det lite lättare.

3. Försök vakna i tid även på helger

Var konsekvent, att ändra sin sömnrutin är inget man bara gör på vardagar utan även på helgerna.

4. Sov tillräckligt

Se till att du får tillräckligt med sömn, för att lägga sig samma tid är inte lika nödvändigt som att vakna i samma tid. Men de flesta mår bra av att få i alla fall sju timmars sömn.

5. Ha något att se fram emot

När klockan ringer på morgonen kan du tänka på det, till exempel att du ska få en kopp kaffe eller en god frukost. Det kommer motivera dig att stiga upp på morgonen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

1 timme sedan
USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.