Nu är det läge att byta din bostad och det är ett gyllene tillfälle du inte får missa.
Nu är det läge att byta din bostad och det är ett gyllene tillfälle du inte får missa. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu är det läge att levla upp din bostad – gyllene tillfället du inte får missa

Enligt Fastighetsbyrån är det nu läge för att slå till på en ny bostad – och det är inte den stora attraktiva drömvillan som lockar köparna. I mäklarpanelens senaste undersökning visar det sig att det är bostäder med sämre skick du ska satsa på.


Bostadsåret 2022, inleddes med rekordhöga priser för att sen dämpas av efter Riksbankens räntehöjningar i februari 2023. Nu har både bostadsrätter och villor sjunkit med 15 procent sen pristoppen förra våren.

När storstadsmäklarnas prognoser faller, ökar utbudet av både bostadsrätter och villor till salu under första kvartalet i år i Sveriges tre storstäder, enligt SBAB. Även efterfrågan bedöms öka på både bostadsrätter och villor under första kvartalet.

Majoriteten av fastighetsmäklarna räknar med att priserna på både bostadsrätter och villor kommer att ligga still. Jämfört med förra kvartalets prognos är det dock en betydligt större optimism om prisutvecklingen.

Lägre prissegment lockar fler bostadsköpare

Förutom att det har blivit dyrare att låna pengar spelar också elpriserna in. Med vinterns skyhöga kostnader har det blivit mindre attraktivt med stora, energislukande bostäder.

Det har samtidigt gjort mindre bostäder till lägre priser mer attraktiva. I Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel bestående av 510 mäklare runt om i Sverige svarar 60 procent av de tillfrågade att bostäder i "lägre prissegment" är den typ av bostad som är mest lättsåld just nu, det vill säga bostäder med sämre läge och skick. 

– Man brukar säga att det är bättre att flytta till en dyrare bostad när det är trög marknad och priserna går ner, eftersom priset relativt sett sjunker mer på den dyrare bostaden. Nu kan vi också se att bostäder i lägre prissegment är mer lättsålda. Det finns alltså en dubbel effekt som gör att de som vill, och har möjlighet att, uppgradera sitt boende har ett bra läge nu, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!