Johan och Erik letar magisk svamp i de svenska skogarna.
Johan och Erik letar magisk svamp i de svenska skogarna. - Foto: SVT

Erik och Johans förbjudna intresse – plockar psykedelisk svamp i Sverige: "Stora som godisklubbor"

I SVT:s nya dokumentär "Svenskarna och den psykedeliska svampen" medverkar personer som hittat vägar runt det faktum att magiska svampar är olagligt i Sverige.


I Sverige är det olagligt att plocka, inta och sälja svampar som är narkotikaklassade. Men trots förbuden finns det en rörelse som vistas ute i de svenska skogarna och hittar svampar som kan få dem att hallunicera.

Två av de personerna som ingår i den så kallade svamprörelsen är "Johan" och "Erik" som medverkar i SVT Edits dokumentär "Svenskarna och den psykedeliska svampen". De plockar svamp och lämnar kvar de små svamparna enligt vissa etikettregler.

– Jag vill bara hitta de där feta klubborna, som är stora som godisklubbar, säger de i dokumentären när de letar svamp.

När de får frågan om de kommer ta svamp livet ut svarar de "absolut" och tilläger "om inte svampen säger åt mig att jag ska sluta".

Magiska svampen "dämpar nedstämdhet"

Den så kallade "magiska svampen" innehåller det psykedeliska ämnet psilocybin och kan påverka ens medvetande och vara hallucinatoriskt för många. 

Johan och Erik menar att svamp innebär stor potential för vissa, men att också medföljer en stor risk samt att den psykedeliska svampen inte är något de rekommenderar för alla. De berättar att de började utforska svamparnas egenskaper i ren nyfikenhet men även för att de var intresserade av hur hjärnan funkar.

– Jag har märkt att det har en positiv effekt på min återkommande nedstämdhet, säger "Erik" i dokumentären. 

Narkotikaliberala glorifierar narkotikabruk

I SVT Edits dokumentär medverkar även Linda Bergvall, kommunpolis i området Storgöteborg som berättar att det är lätt för en ungdom att ta reda på hur man kan bli hög på svamp som finns i skogen.

I samband med det valde polisen att gå ut med en varning på sociala medier om att det är farligt att testa preparat och framförallt de preparat man inte känner till, vilket SVT även rapporterade i slutet av 2022.

Bergvall beskriver att det ofta blir ett drev mot polisen på sociala medier när de går ut med den här typen av information. Då är det vanligt att narkotikaliberala personer glorifierar narkotikabruk – utan att tänka på konsekvenserna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!