En känd sverigefinne är Irma Lehtosalo som just nu är aktuell med TV4:s program "Marko & Irma".
En känd sverigefinne är Irma Lehtosalo som just nu är aktuell med TV4:s program "Marko & Irma". - Foto: Skärmavbild/TV4/Marko & Irma/Janerik Henriksson/TT

I dag är det sverigefinnarnas dag – därför firar vi dagen

Den 24 februari är det sverigefinnarnas dag. Nyheter24 reder ut varför an firar dagen och vad skillnaden på sverigefinnar och finlandssvenskar är.


Den 24 februari varje år är det sverigefinnarnas dag. Enligt minoritet.se så är det idag drygt 700 000 personer som tillhör minoritetsgruppen sverigefinnar i Sverige idag.

Dagen har firats sedan år 2011 och från år 2012 beslutade Svenska Akademin att dagen skulle bli en officiell dag i almanackan.

Sverigefinnar är den största minoritetsgruppen i Sverige. Dagen finns för att belysa minoritetsgruppens historia, språk och kultur.

Vad är skillnaden på sverigefinnar och finlandssvenskar?

Många kan blanda ihop dessa två grupper, men här reder vi ut vad skillnaden faktiskt är. Sverigefinnar är människor som är födda i Finland, eller har nära släkt som är det. De har finska som modersmål, men bor i Sverige.

Enligt Institutet för språk och folkminne  har många sverigefinnar bevarat sina finska traditioner. Typiska finska traditioner är att till exempel ha olika “lådor” på julbordet så som kålrotslåda. 

Finlandssvenskar är enligt språkbruk.fi människor som kommer från Finland men som har svenska som modersmål. Varför vissa i Finland har svenska som modersmål hör ihop med att Sverige under en tid även täckte stora delar av Finland.

Känd sverigefinne

En känd sverigefinne är Irma Lehtosalo som just nu är aktuell med TV4:s program "Marko & Irma". I programmet berättar hon om hur hon som ung flyttade från Finland till Sverige.

Känd finlandssvensk

En känd finlandssvensk är Mark Levengood. I en intervju med Svenska Yle säger Mark att han är finlandssvensk i själv och hjärta.

– Finlandssvenska är mitt modersmål och mitt kulturella hem, säger Mark.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!