En lärarvikarie uppmanade elever till att slå pojken.
En lärarvikarie uppmanade elever till att slå pojken. - Foto: Martina Holmberg/TT

Pojke blev slagen av klassen – på lärarens uppmaning: "Det är jobbigt"

Lärarvikarien dömdes nyligen för tre fall av ofredanden och misshandel mot pojken i en skola i Ulricehamns kommun. Läraren ska blandat annat tvingat eleverna till att knäppa pojken på huvudet, rapporterar Göteborgs-Posten.


Det var under hösten 2021 och våren 2022 som händelserna ägde rum. Det var när lärarvikarien tyckte att pojken, som är i tioårsåldern, inte skött sig som hon tvingade honom att sitta på en stol inför hela klassen.

Klassen fick sedan en och en gå fram till till pojken, varpå de straffade honom genom att knäppa sin klasskamrat på huvudet med fingret.

Några elever gick på toa för att slippa genomföra "bestraffningen". Pojken tror att det var ungefär tio elever som knäppte honom på huvudet.

Lärarvikarien pussade pojken på kinden

Läraren dömdes nyligen för tre fall av ofredanden och misshandel mot pojken. Lärarvikarien dömdes bland annat för att ha slagit pojken på fingrarna med en pinne. Men även för att ha pussat honom på kinden med ett läppstift, samt fallet där flera elever knäppte pojken på huvudet.

Det var efter att flera elever tvingades slå sin klasskamrat som några av dem berättade för sina föräldrar, som de vuxna i sin tur kontaktade rektorn. Efter att händelsen uppdagats stängdes lärarvikarien av från skolan och familjen beslutade för att polisanmäla.

– Jag tänkte att hon är avstängd i Ulricehamns kommun men då kanske hon börjar jobba i Borås, Jönköping eller någon annan stad. Då vet de ju ingenting, därför gick jag till polisen, säger mamman till Göteborgs-Posten.

Pojken mår dåligt efter händelsen: "Tänker alltid på min fröken"

Sedan händelsen har pojken mått dåligt och tappat tilliten till lärare. Han syster berättar till tidningen att hennes bror inte vill gå till skolan. Familjen berättar även att pojken inte vågar låsa på toaletten samt att han har svårt att sova.

– Det är jobbigt. Jag tänker på henne hela tiden, jag vet inte varför, men jag tänker alltid på min fröken, säger pojken till tidningen.

Lärarvikarien dömdes till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Tingsrättens bedömning är att straffvärdet uppgick till två månaders fängelse men att man inte såg någon anledning att befara att hon skulle återfalla i brott. Lärarvikarien ska också betala drygt 11 000 kronor i skadestånd. 

– Jag förstår inte det här med anklagelsen att jag skulle ha smätt honom i huvudet och på fingrarna. Det måste ha tagits ur sitt sammanhang. Det har inte hänt, säger lärarvikarien i förhör med polisen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!