Ett foster hittades i en 1-årings hjärna. Bilder är endast genrebilder.
Ett foster hittades i en 1-årings hjärna. Bilder är endast genrebilder. - Foto: Pexels/Jessica Gow/TT

Foster hittat i 1-årig flickas hjärna

Efter att ha röntgat en 1-årig flickas skalle kunde man konstatera att hon hade ett foster i hjärnan. Som efter ett DNA-test visade sig vara hennes egen tvilling.


En 1-årig flicka från Kina hade problem med sin motorik och utvecklades inte i samma takt som andra barn i den åldern. Hon hade även ett förstorat huvud. Hennes föräldrar tog med sig flickan till läkaren för att undersöka detta.

Läkarna bestämde sig för att ta en närmare titt på flickans skalle med hjälp av röntgen. På röntgen kunde de se ett ben i en slags säck inuti flickans hjärna.

Benet opererades ur flickans hjärna

Det visade sig att den lilla flickan hade sin absorberade tvilling i sin hjärna. Fallet studerades och publicerades sen som en fallstudie i tidskriften Neurology i december, skriver Miami Herald.

Att ett foster absorberar ett annat foster kallas för parasitisk tvilling, eller ”Fetus in fetu” och är en mycket ovanlig missbildning.

Opererade bort tio centimeter långt foster

Läkare bestämde efter röntgen att den parasitiska tvillingen behövde avlägsnas från den friska 1-åringens hjärna. De opererade bort ett tio centimeter långt foster från flickans hjärna. Fostret hade både påbörjade armar och ben, men var i övrigt mycket outvecklat.

Läkarna gjorde sedan ett DNA-test och kunde bekräfta att det rörde sig om en tvilling som hade absorberats   i flickans hjärna, skriver Miami Herald.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!