Lågstadieflicka knivhotade skolpersonal. (Arkivbild)
Lågstadieflicka knivhotade skolpersonal. (Arkivbild) - Foto: Jonas Ekström/Gorm Kallestad/NTB

Lågstadieflicka knivhotade skolpersonal – pedagoger sjukskrev sig

En flicka på en lågstadieskola i Söderhamn ska enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket ha hotat elever och personal med en kniv.


Händelsen utspelade sig i början av månaden och inleddes med att personalen såg två barn slåss på skolgården. Flickan jagade en annan elev, båda i lågstadieåldern, och personalens försök att lugna flickan visade sig vara lönlösa och situationen spårade ur, rapporterar SVT.

Samtidigt ska flera elever i rädsla gömt sig i skogen. När flickan ville in på fritids sparkade hon på en pedagog och hotade med att hämta en kniv. 

Flickan ska sedan ha flyttat på en möbel och öppnat ett skåp där hon hittade det hon sökte efter.

"X säger åt mig att flytta på mig och jag förklarar att jag inte kan släppa in X till den andra eleven då X har en kniv. X säger att hon ska sticka kniven i benet, armen och magen på mig. Sedan höjer X kniven mot mig och jag tar upp armen för ansiktet.", står det i skolans rapport till Arbetsmiljöverket.

Pedagoger är "sjukskrivna på grund av värk i kroppen"

Personal och flera elever barrikaderade dörren med möbler in till det rum flickan befann sig i. Men när flickan väl kom ut kastade hon stolar på pedagogerna.

"Pedagogerna blev slagna och sparkade på av X samt fick stolar kastade på sig. Pedagogerna Y och Z är nu sjukskrivna på grund av värk i kroppen", skriver Arbetsmiljöverket.

Det är i dag oklart vad som skulle kunna vara bakgrunden till händelsen. I redogörelsen till Arbetsmiljöverket framgår det att ingen ska ha skadats fysiskt.

Kommunens skolchef, Eva-Britt Hartikainen, säger till SVT att det som hänt är "ytterst ovanligt", och att elevhälsan kopplats in. Vårdnadshavare har också informerats om händelsen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!